Go Back
cheececake od bundeve

Cheesecake od bundeve

Sastojci

  • 200 g mlevenog keksa
  • 1/4 šolje mlevenih oraha
  • 4 kašike maslaca
  • par kašika mleka Belkino
  • 500 g krem sira
  • 1/2 šolje šećera ili 1/4 šolje meda
  • 350 g pirea od bundeve
  • 3 jaja
  • 1/2 kašike vanila arome
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 3/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • prstohvat mlevenog klinčića
  • prstohvat soli

  • Pomešati keks, orahe, maslac i mleko, i formirati smesu koju ćete ravnomerno utisnuti u kalup. 
  • Pripremiti fil tako što ćete umutiti krem sir dok ne postane kremast, pa dodajte šećer i dobro sjedinite. Dodajte pire od bundeve i sjedinite pa dodajte jedno po jedno jaje, dobro muteći posle svakog dodavanja. Dodajte vanilu i sve začine, umutite kratko i smesu izlijte u kalup.
  • Kalup obložite dobro sa svih strana aluminijumskom folijom, vodeći računa da voda ne uđe u kalup sa kolačem. Obloženi kalup stavite u veći kalup i ulijte vrele vode do polovine kalupa maksimum do 3/4 visine kalupa u kojem se nalazi cheesecake.
  • Pecite u rerni na 180 stepeni do 50 minuta. Cheesecake je pečen kada su mu ivice pečene i fiksne, a sredina još uvek pokretna, samo zadrmajte malo kalup i primetićete.  Cheesecake ukrasiti sa karamelom, otopljenom čokoladom i sitno seckanim orasima.

Recept za karamelu

  • Uzmite malu šerpicu i stavite je na tihu vatru, pa u nju sipajte 200g kristal šećera neprestano mešajući drvenom varjačom. Kada se šećer potpuno istopio, dodajte 45g maslaca iseckanog na kockice pa ih lagano ubacite u šerpu, mešajući dok se ne istope, što će se ubrzo i desiti. Zatim jako pažljivo dodajte 120ml slatke pavlake konstantno mešajući. Pustite da vri jedan minut pa skinite sa vatre dok se ne prohladi.