Go Back

Tart sa kruškama

Sastojci

Za testo

  • 170 g brašna tip 400
  • 25 g kakao praha
  • 1 jaje
  • 50 g kristal šećera
  • 120 g putera
  • 30 g mlevenih pečenih lešnika

Čokoladni deo

  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 40 ml vode
  • 150 g čokolade
  • 2 jaja

Kruške

  • 4 kruške
  • 125 g šećera
  • 1 štapić vanile ili vanilin šećera
  • korica limuna
  • korica pomorandže
  • 100 ml belog vina
  • 100 ml vode

  • Pomešati brašno, kakao, lešnike i šećer. Dodati puter pa prstima napraviti mrvičastu smesu, u to dodati jaje i umesiti meko testo. Staviti u plastičnu foliju pa odložiti u frižider na pola sata. Za to vreme pripremiti kruške.
  • Pomešati vino, vodu, šećer, korice citrusa i vanilu u šerpicu i staviti na vatru. Kruške preseći na pola, izvaditi sredinu i staviti u šerpicu. Kuvati nekih 20 minuta na laganoj vatri. Izvaditi kruške, ostaviti ih da se prohlade. Testo izvaditi iz folije, lagano ga razvući i prebaciti pažljivo u pleh za tart (prečnik 26cm), preko njega staviti papir, na njega tegiće (pirinač, pasulj, šta god koristite).
  • Peći 20 minuta na 200 stepeni. Nakon toga izvaditi papir i tegiće pa peći samo testo još 5 minuta. Ostaviti ga da se prohladi dok pripremate čokoladni fil. U šerpu staviti polovinu šećera i vodu, zagrevati dok se šećer ne rastopi. Dodati puter, mešati dok se ne istopi. Skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i mešati dok smesa ne postane glatka.
    Ostaviti da se prohladi.
  • Izmutiti jaja sa preostalom polovinom šećera pa u to dodati ohlađenu čokoladu. Sve izmešati pa sipati preko testa. Na fil poređati kruške koje ste presekli na četvrtine pa sve peći 40 minuta na 160 stepeni.