tart sa kruskama

Tart sa kruškama

Tart sa kruškama

Srednje
55 minutes

Sastojci

Za testo

  • 170 g brašna tip 400
  • 25 g kakao praha
  • 1 jaje
  • 50 g kristal šećera
  • 120 g putera
  • 30 g mlevenih pečenih lešnika

Čokoladni deo

  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 40 ml vode
  • 150 g čokolade
  • 2 jaja

Kruške

  • 4 kruške
  • 125 g šećera
  • 1 štapić vanile ili vanilin šećera
  • korica limuna
  • korica pomorandže
  • 100 ml belog vina
  • 100 ml vode

  • Pomešati brašno, kakao, lešnike i šećer. Dodati puter pa prstima napraviti mrvičastu smesu, u to dodati jaje i umesiti meko testo. Staviti u plastičnu foliju pa odložiti u frižider na pola sata. Za to vreme pripremiti kruške.
  • Pomešati vino, vodu, šećer, korice citrusa i vanilu u šerpicu i staviti na vatru. Kruške preseći na pola, izvaditi sredinu i staviti u šerpicu. Kuvati nekih 20 minuta na laganoj vatri. Izvaditi kruške, ostaviti ih da se prohlade. Testo izvaditi iz folije, lagano ga razvući i prebaciti pažljivo u pleh za tart (prečnik 26cm), preko njega staviti papir, na njega tegiće (pirinač, pasulj, šta god koristite).
  • Peći 20 minuta na 200 stepeni. Nakon toga izvaditi papir i tegiće pa peći samo testo još 5 minuta. Ostaviti ga da se prohladi dok pripremate čokoladni fil. U šerpu staviti polovinu šećera i vodu, zagrevati dok se šećer ne rastopi. Dodati puter, mešati dok se ne istopi. Skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i mešati dok smesa ne postane glatka.
    Ostaviti da se prohladi.
  • Izmutiti jaja sa preostalom polovinom šećera pa u to dodati ohlađenu čokoladu. Sve izmešati pa sipati preko testa. Na fil poređati kruške koje ste presekli na četvrtine pa sve peći 40 minuta na 160 stepeni.
Tagovi dezert, kruške, tart, tart sa kruškama

Sastojci

Za testo

  • 170 g brašna tip 400
  • 25 g kakao praha
  • 1 jaje
  • 50 g kristal šećera
  • 120 g putera
  • 30 g mlevenih pečenih lešnika

Čokoladni deo

  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 40 ml vode
  • 150 g čokolade
  • 2 jaja

Kruške

  • 4 kruške
  • 125 g šećera
  • 1 štapić vanile ili vanilin šećera
  • korica limuna
  • korica pomorandže
  • 100 ml belog vina
  • 100 ml vode

Pogledajte i…