PerSu marketi

NOVO
Mini Paris-Brest sa filom od lešnika

Mini Paris-Brest sa filom od lešnika

Mini Paris-Brest sa filom od lešnika

Srednje
2sata
0

Sastojci

  • 160 g šećera
  • 2 kašike vode
  • 240 g lešnika
  • 125 ml vode
  • 125 ml mleka Belkino
  • 165 g brašna
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 4 jaja, umućena
  • 8 žumanaca, sobne temperature
  • 250 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 100 g listića badema
  • 50 g šećera u prahu

  • Za početak pripremiti pastu od lešnika tako što ćete u manju šerpicu sipati 160g šećera i 2 kašike vode. Čim primetite sa strane na dnu šerpice male balončiće ubacite cele sirove lešnike neprestano mešajući, dok se kristali šećera ne zalepe za lešnike. Smanjite temperaturu i kuvajte mešajući dok se šećer ne istopi u karamel i ne dobije zlatasto/braonkastu nijansu. Skinite šerpu sa ringle i na papir za pečenje istresite karamel sa lešnikom i ostavite u frižideru da se karamel stegne.
  • Nakon pola sata, izlomite karamel i ubacite u blender i na visokoj brzini ga usitnite dok ne dobijete pastu, pa ostavite po strani.
  • Zatim pripremamo testo, tako što se u šerpi pomeša 125ml mleka, 125ml vode sa 100g maslaca i prstohvatom soli i ostavi da proključa. Sklonite sa vatre i sipajte 165g brašna odjednom pa drvenom varjačom mešajte da se ne stvore grudvice. Vratite na ringlu i mešajte dok testo ne krene da se odvaja od ivica šerpe i dobije stabilnu formu. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi 5 minuta pa dodajte 4 prethodno umućena jajeta, polako dodavajući malo po malo, dok svako prethodno dodavanje testo ne upije.
  • Prebacite testo u kesu za filovanje i sa širokim otvorom napravite dva kruga, jedan manjii jedan veći odmah u nastavku manjeg, koji će biti baza za treći krug, koji se pravi iznad ova dva kruga. Pospite listićima badema, pa nežno utisnite ravnomerno po testu i pospite šećerom u prahu, pa pecite na 180°C 35 minuta. Testo će se blago podignuti i dobiti zlatnu boju. Ostavite da se prohladi dok ne pripremite fil.
  • U manjoj šerpi pomešajte 250g šećera sa malo vode, tik da prekrije šećer pa ostavite da ključa, dok ne stavite viljušku u vodu i pri izvlačenju ne primetite da vuče sitne niti za sobom, mešavina nije gotova (ako imate termometar treba vam temperatura od 121°C). Sklonite sa vatre pa odvojte 8 žumanaca od belanjaka (koje ste prethodno izvadili na sobnu temperaturu), i muteći na slaboj brzini žumanca polako dodajte šećerni sirup, malo po malo dok se ne sjedini sa žumancima.
  • Potom pojačajte temperaturu i dobro umutite smesu dok ne postane svetle boje, pa polako dodajte 250g maslaca iseckanog na kockice. Kada dobijete homogenu smesu dodajte pastu od lešnika, sjedinite sve i napunite špric za filovanje.
  • Testo bi trebalo da se iseče uzdužno tako da ona dva sloja budu donja polovina, a gornji sloj sa bademima gornja polovina. Nafilujte donju polovinu pa preklopite sa gornjom polovinom i ostavite u frižideru da se stegne. Pospite šećerom u prahu i služite.
Tagovi dezert, lešnik, mini paris brest

Sastojci

  • 160 g šećera
  • 2 kašike vode
  • 240 g lešnika
  • 125 ml vode
  • 125 ml mleka Belkino
  • 165 g brašna
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 4 jaja, umućena
  • 8 žumanaca, sobne temperature
  • 250 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 100 g listića badema
  • 50 g šećera u prahu

Pogledajte i…