Go Back

Bledska krempita

Sastojci

  • 500 g lisnatog testa
  • 1 l svežeg mleka Belkino
  • 6 jaja
  • 11 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 vanil šećera
  • 500 ml mlečne slatke pavlake
  • šećer u prahu za posipanje

  • Oba bloka lisnatog testa istanjite oklagijom (na dimenziju tepsije) pa pecite 15-20 minuta na 200°C, poklopljeno težim plehom od gore. Kore ostavite da se ohlade.
  • U međuvremenu, razdvojite belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa 4 kašike šećera dok ne postanu svetle boje. Dodajte brašno i gustin pa dobro umutite. Sipajte 0.2 l hladnog mleka i sjediniti smesu. Zagrejte 0.8 l mleka, do ključanja, pa dodajte 5 kašika šećera i uz neprekidno mešanje dodajte fil od žumanaca. Mešajte dok se ne zgusne. Belanca umutite sa prstohvatom soli dok ne zapene, pa dodajte 2 kašike šećera. Mutite dok se ne umute u čvrsti šam. Polako dodavajte šam u kremu i mešajte. Konačno dodajte vanilin šećer i dobro sjedinite.
  • Fil izlijte preko kore i ostavite sa stane.
  • Slatku pavlaku umutite, pa je izlijte preko fila, i ravnomerno rasporedite.
  • Preklopite drugom polovinom lisnatog testa i ostavite dva sata na hladnom da se stegne. Najbolje preko noći.
  • Konačno neposredno pred služenje, pospite šećerom u prahu.