Očistite 500 g jagoda i naseckajte ih na polovine. Uzmite dvadesetak piškota i odstranite im jedan kraj (3 cm), kako bi mogle ravno da stoje.
U manju šerpu stavite 150 ml vode, 75 g šećera i rendanu koru limuna. Kuvajte dok se šećer ne rastopi, pa ostavite sa strane da se prohladi.
Izblendirajte 400 g jagoda. Želatin pripremite, prema uputstvu sa pakovanja, pa ostavite sa strane.
U šerpu, srednje veličine, stavite izblendirane jagode, dodajte 75 g šećera i vanilu. Ostavite da proključa, pa dodajte želatin. Kuvajte još par minuta pa ostavite po strani, da se dobro prohladi.
Umutite slatku pavlaku i ostavite je po strani.
Iseckane piškote umačite u sirup pa ih postavite u kalup (isečenim delom dole, šećernim delom ka prstenu). Ostatak (natopljenih) piškota postavite na dno, pa iseckanim komadićima popunite eventualne rupe. Izlijte 1/3 fila od jagoda, poređajte 100 g iseckanih jagoda, pa konačno prelijte ostatkom fila.
Stavite u frižider na 4 sata, da se prohladi, pa pospite ostatkom seckanih jagoda.