Go Back

Kroketi sa kiselim kupusom

Sastojci

  • 250 ml mleka Belkino
  • 250 ml gazirane vode
  • 3 jaja
  • 300 g brašna
  • 20 ml ulja
  • prstohvat soli
  • 500 g kiselog kupusa, krupno naseckanog
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 2 lovorova lista
  • 3 zrna pimenta (opciono)
  • 150 g sitno naseckane slanine Delikato
  • 150 g crnog luka, sitno naseckanog
  • 200 g pečurki, sitno naseckanih
  • 1 kašika crvene slatke paprike
  • so i biber po ukusu
  • 2 razmućena jaja
  • 150 g prezli
  • malo ulja za prženje

  • Umutite smesu za palačinke (mleko, gazirana voda, jaja, brašno, ulje i so) pa ih ispecite na malo ulja (dobićete 10-12 palačinki).
  • Kupus stavite u šerpu, prelijte ga vodom (tik da prekrije kupu), dodajte šećer, piment i lovorov list pa kuvajte dok ne proključa. Smanjite temperaturu pa kuvajte poklopljeno, pola sata, dok kupus ne omekša. Ocedite ga, uklonite začine pa ostavite sa strane.
  • Izdinstajte slaninu, dok ne postane hrskava, pa je izvadite napolje. Ubacite crni luk, dinstajte dok ne postane staklast, potom dodajte pečurke pa dinstajte dok ne omekšaju. Konačno dodajte kupus i slatku papriku pa dinstajte par minuta. Na kraju dodajte slaninu i začinite po potrebi (so i biber).
  • Dobijenu smesu kratko izblendajte pa sa njom filujte palačinke (2-3 kašike fila po palačinki). Urolajte ih kao burito (zatvorite dve paralelne ivice i zarolajte palačinku) pa umočite najpre u jaja potom u prezle sa svih strana. Pecite ih u vrelom ulju (nije vam potrebno puno ulja, dovoljno je da prekrije dno) dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana. Poslužite uz tartar umak.