Paprike dobro operite, prelijte sa 1 litar ključale vode, pa poklopite i ostavite sa strane da se natapaju.
Na malo ulja, kratko, izdinstajte luk pa dodajte praziluk i šargarepu. Dinstajte dok ne omekšaju pa dodajte pirinač, kratko prodinstajte, pa dodajte krompir. Naspite 250 ml vode pa dinstajte, uz povremeno mešanje, dok sva voda ne ispari.
Kada je pirinač skuvan al dente,dodajte beli luk, kratko prodinstajte pa dodajte suve začine (slatku papriku, ljutu papriku, peršun, so I biber) i konačno orahe. Sve dobro izmešajte, skinite sa ringle, pa začinite još po potrebi.
Oceđene paprike filujte i ređajte u vatrostalnu posudu (23x20 cm) u dva reda, gusto poređane. Zalijte ih sa 200 mlvode, koja vam je ostala od natapanja paprika, pospite sa lovorom i zalijte sa pasiranim paradajzom. Poklopite sud ili ga ušuškajte sa alu folijom pa pecite u rerni 45 minuta na 180C. Konačno skinite foliju i zapecite paprike do željene boje. Služite tople uz malo sveže seckanog peršuna.