Go Back

Kiflice sa sirom i vlašcem

Sastojci

  • 20 g kvasca
  • 350 ml mleka Belkino
  • 1 kašičica šećera
  • 550 g brašna + 1 kašičica brašna
  • 3 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 125 g hladnog maslaca
  • 200 g sitnog sira Belkino
  • 2-3 kašike sitno seckanog svežeg vlašca
  • par kašika susama

  • Aktivirati kvasac u 350 ml mlakog mleka sa šećerom u kašičicom brašna (10 minuta) Pomešati brašno i so u posudi, dodati kvasac i jedno jaje, pa zamesiti testo. Ostaviti testo da odmori 20 minuta, pokriveno folijom, na sobnoj temperaturi.
  • Podeliti testo na 6 jednakih loptica i ostaviti ih pokrivene 10 minuta.
  • Oklagijom rastanjiti loptice na 20 cm prečnika i rendati na svaku maslac (po 25 g) i preklapati sledećom, završno sa šestom korom. Ostaviti testo da odmori 10 minuta.
  • Razvući testo na pravougaonik (oko 50x35 cm) koji ćete potom iseći na dva manja po dužini, tako da dobijete dve duže trake, koje ćete seći na 7 cm širine u trougliće.
  • Zagrejati rernu na 180°C. Pripremite nadev tako što ćete pomešati sir, vlašac i jedno jaje (po potrebi dodati soli). Filovati svaki trouglić sirom i rolati ga u kiflicu. Ređati kiflice u pleh obložen papirom za pečenje namotanim šavom nadole. Od ove smese ćete dobiti dva puna pleha kiflica.
  • Premazati kiflice umućenim jajem i posuti sa susamom. Peći do 20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Služiti tople uz jogurt.