Go Back

Mramorni kuglof

Sastojci

  • 250 g maslaca, iseckanog na kockice sobne temperature
  • 250 g šećera u prahu
  • 3 jaja
  • 2 kašike ruma
  • 500 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 125 ml mleka Belkino + 25ml za tamni deo
  • 30 g kakao praha

  • Mikserom penasto umutiti maslac pa postepeno dodavati šećer, jedno po jedno jaje i rum. Sve dobro umutiti pa dodati polovinu brašna i prašak za pecivo. Mutiti sa postepenim dodavanjem mleka i konačno dodati drugu polovinu brašna.
  • Zagrejati rernu na 180°C. U nauljeni kalup za kuglof dodati ⅔ smese, a u ostatak smese dodati kakao prah i 25 ml mleka. Izliti u kalup, preko žute smese, pa viljuškom nekoliko puta u krug proći mešajući sadržaj u kalupu.
  • Peći 50 minuta. Ostaviti da se kuglof blago prohladi u kalupu pa ga iseći i poslužiti.
  • Opciono: Iscediti 1/4 limuna pa pomešati sa 125 g šećera u prahu dok ne dobijete smesu koja se lepo razliva. Preliti kuglof sa smesom i poslužiti.