Go Back

Halal piletina na pirinču

Sastojci

Sastojci za dva velika ili tri manje porcije:

  • 500 g pilećih karabataka sa batakom (ili bez)
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica suvog origina
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice bibera
  • par kašika ulja

Preliv:

  • 200 g grčkog jogurta ili pavlake Belkino
  • 120 g majoneza
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1/2 kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • 1 1/2 šolje dugog pirinča
  • 2 1/2 šolja supe
  • 2 kašike maslaca
  • 1/4 kašičice mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice karija ili kurkume
  • prstohvat soli i bibera

Prilozi:

  • pola glavice ajsberg salate nasecckane na kockice ili jedna obične salate
  • 1 veći paradajz, naseckan na kockice
  • pita hleb naseckan na trouglove
  • ljuti sos - srirach, tabasco ili bilo koji izbor

  • U posudi pomešati beli luk, maslinovo ulje, limunov sok, origano, so, papriku, korijander, kumin i biber. Ubaciti otkošćeno i bez kože meso pa marinirati 1-2 sata u frižideru.
  • Dok se meso marinira, pripremiti preliv tako što ćete u posudici pomešati sve sastojke i dobro izmešati.
  • Nakon toga pripremite pirinač, tako što ćete u posudu srednjih dimenzija staviti maslac da se topi na srednjoj vatri. Potom dodati kari i kumin pa dinstati 1 minut. Dodati pirinač i mešati 4 minuta dok pirinač ne postane staklast. Uliti supu, so i biber i pustiti da smesa provri. Smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 minuta dok pirinač ne upije svu tečnost pa ga skloniti sa ringle. Pred služenje ga samo viljuškom promešati.
  • Pripremiti priloge takođe dok se meso marinara, naseckati salatu, paradajz, istostirati pita hleb i naseckati ga na trougliće.
  • Nakon minimum 1 sat mariniranja zagrejati malo ulja u tiganju (ili peći na grilu) i peći piletinu 6 minuta po strani dok ne dobije smeđu boju. Naseckati piletinu na zalogaje i ređati u dubljem tanjiru malo piletine, malo pirinča, malo salate, paradajza i pita hlebića. Prelitii sve sa prelivom i ljutim sosom pa posuti sa sitno seckanim svežim korijanderom ili peršunom dekoracije radi.