![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/08/MG_4771-scaled.jpg)
Halal piletina na pirinču
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/chef-hat.png)
Lako
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/Clock-Icon@1X.png)
1 hour hour 30 minutes minutes
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/star-3.png)
Sastojci
Sastojci za dva velika ili tri manje porcije:
- 500 g pilećih karabataka sa batakom (ili bez)
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica suvog origina
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice paprike
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice bibera
- par kašika ulja
Preliv:
- 200 g grčkog jogurta ili pavlake Belkino
- 120 g majoneza
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soka od limuna
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat bibera
- 1 1/2 šolje dugog pirinča
- 2 1/2 šolja supe
- 2 kašike maslaca
- 1/4 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice karija ili kurkume
- prstohvat soli i bibera
Prilozi:
- pola glavice ajsberg salate nasecckane na kockice ili jedna obične salate
- 1 veći paradajz, naseckan na kockice
- pita hleb naseckan na trouglove
- ljuti sos - srirach, tabasco ili bilo koji izbor
- U posudi pomešati beli luk, maslinovo ulje, limunov sok, origano, so, papriku, korijander, kumin i biber. Ubaciti otkošćeno i bez kože meso pa marinirati 1-2 sata u frižideru.
- Dok se meso marinira, pripremiti preliv tako što ćete u posudici pomešati sve sastojke i dobro izmešati.
- Nakon toga pripremite pirinač, tako što ćete u posudu srednjih dimenzija staviti maslac da se topi na srednjoj vatri. Potom dodati kari i kumin pa dinstati 1 minut. Dodati pirinač i mešati 4 minuta dok pirinač ne postane staklast. Uliti supu, so i biber i pustiti da smesa provri. Smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 minuta dok pirinač ne upije svu tečnost pa ga skloniti sa ringle. Pred služenje ga samo viljuškom promešati.
- Pripremiti priloge takođe dok se meso marinara, naseckati salatu, paradajz, istostirati pita hleb i naseckati ga na trougliće.
- Nakon minimum 1 sat mariniranja zagrejati malo ulja u tiganju (ili peći na grilu) i peći piletinu 6 minuta po strani dok ne dobije smeđu boju. Naseckati piletinu na zalogaje i ređati u dubljem tanjiru malo piletine, malo pirinča, malo salate, paradajza i pita hlebića. Prelitii sve sa prelivom i ljutim sosom pa posuti sa sitno seckanim svežim korijanderom ili peršunom dekoracije radi.
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/Separator@1X.png)
Tagovi crvena paprika, karabatak, majonez, paradajz, pileći batak, pirinač, ručak
Sastojci
Sastojci za dva velika ili tri manje porcije:
- 500 g pilećih karabataka sa batakom (ili bez)
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica suvog origina
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice paprike
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice bibera
- par kašika ulja
Preliv:
- 200 g grčkog jogurta ili pavlake Belkino
- 120 g majoneza
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soka od limuna
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat bibera
- 1 1/2 šolje dugog pirinča
- 2 1/2 šolja supe
- 2 kašike maslaca
- 1/4 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice karija ili kurkume
- prstohvat soli i bibera
Prilozi:
- pola glavice ajsberg salate nasecckane na kockice ili jedna obične salate
- 1 veći paradajz, naseckan na kockice
- pita hleb naseckan na trouglove
- ljuti sos - srirach, tabasco ili bilo koji izbor
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2021/02/Separator@1X.png)
Pogledajte i…