Go Back

Krešenti

Sastojci

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 125 g šećera
  • 1 kom vanilin šećer
  • 2 kašike ekstrakta ruma
  • 3 kom jaja
  • 1 kom korica limuna rendana
  • 1 prstohvat soli
  • 350 g brašna
  • 225 g krupno mlevenih oraha
  • 100 g čokolade

  • Mikserom umutiti200 g maslaca, šećer, vanilin šećer, rum, 1 jaje, 2 žumanca i koru limuna. Usmesu dodati, so i brašno, pa nastaviti sa mućenjem dok se smesa ne sjedini idobijete blago lepljivo testo.
  • Testo odložiti ufrižider, prekriveno folijom, kako bi se ohladilo i bilo lakše za oblikovanje.
  • Nakon sat vremena, viljuškomumutite belanca koji su vam preostala, pa rukama oblikujte kuglice od testa,težine 10-14 g i uvaljajte ih u belanca pa u orahe.
  • Poređati ih uveliki pleh ostavljajući 5 cm prostora između. Pecite u rerni, prethodnozagrejanoj, 20 minuta na 180C, pa ostavite sa strane.
  • Na pari otopite čokoladu i 50 g maslaca pa ostavite dase prohladi. Umakati donje delove krešenta, pa ih spajati jedne za druge, iostaviti sa strane da se ohlade. Od ove smese dobićete oko 30 krešenta.