Brašno pomešati sa šećerom u prahu, maslacem, jajetom, suvim kvascem, vanilin šećerom, rendanom korom limuna i prstohvatom soli. Dodati mleko i zamesiti testo rukama pa ga prebaciti na radnu površinu i dobro izmesiti. Ostaviti u poklopljenoj posudi 30 minuta da testo naraste.
U međuvremenu pripremiti fil tako što ćete u manjoj šerpi ugrejati 150 ml mleka (da bude tik pred ključanje). Mikserom umutiti žumanca sa šećerom, dok ne postanu svetlije boje, pa im dodati slatku pavlaku i umutiti brzo mikserom. U toplo mleko dodati ekstrakt vanile pa sipati, u tankom mlazu, u žumanca neprestano muteći mikserom (da ih vrelo mleko ne skuva). Vratiti smesu u šerpu pa kuvati na srednjoj vatri, neprestano mešajući žicom za mućenje, dok temperatura ne bude 75°C, otpriilike 10 minuta (ukoliko preterate sa kuvanjem žumanci će se skuvati i razdvojiti). Poenta je da ovaj sos bude ređi, da ga žumanci minimalno zgusnu, kuvamo do 75°C kako bismo bili sigurni da su sve bakterije u jajima termički uništene.
Sos ostavite sa strane pa se vratite pripremi fila. Pomešajte džem od šljiva sa rumom pa ostavite sa strane.
Testo isecite na loptice težine 60 g, istanjiti ih na dlanu, pa stavite kašičicu džema na sredinu.
Zatvoriti testo nazad u lopticu i dobro utisnite krajeve kako fil ne bi iscureo. Kada nafilujete sve loptice ostavite ih, 30 minuta, na radnoj površini da narastu.
U međuvremenu, u veću šerpu, stavite vodu da proključa na srednjoj temperaturi. Preko šerpe postavite dodatak za kuvanje na pari (šerpa sa rupicama na dnu) pa u nju stavite po 3 knedle da se kuvaju 15 minuta poklopljene. Skinite šerpu za kuvanje na pari sa strane, pažljivo izvadite knedle napolje i ponovite postupak dok ne skuvate sve.
Pomešajte mleveni mak sa šećerom u prahu. Knedle poslužite prelivene sosom i posute sa makom.