Germknedle

Germknedle

Srednje
2 hours

Sastojci

  • 350 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g maslaca, sobne temperature iseckanog na kockice
  • 1 jaje
  • 10 g suvog kvasca
  • 10 g vanilin šećer
  • rendana kora limuna
  • prstohvat soli
  • 125 ml mlakog mleka Belkino
  • 100 g džema od šljiva
  • 10 ml ekstrakta ruma
  • 150 ml mleka Belkino
  • 10 ml ekstrakta vanile
  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 100 ml slatke plavlake
  • 30 g mlevenog maka
  • 30 g šećera u prahu

  • Brašno pomešati sa šećerom u prahu, maslacem, jajetom, suvim kvascem, vanilin šećerom, rendanom korom limuna i prstohvatom soli. Dodati mleko i zamesiti testo rukama pa ga prebaciti na radnu površinu i dobro izmesiti. Ostaviti u poklopljenoj posudi 30 minuta da testo naraste.
  • U međuvremenu pripremiti fil tako što ćete u manjoj šerpi ugrejati 150 ml mleka (da bude tik pred ključanje). Mikserom umutiti žumanca sa šećerom, dok ne postanu svetlije boje, pa im dodati slatku pavlaku i umutiti brzo mikserom. U toplo mleko dodati ekstrakt vanile pa sipati, u tankom mlazu, u žumanca neprestano muteći mikserom (da ih vrelo mleko ne skuva). Vratiti smesu u šerpu pa kuvati na srednjoj vatri, neprestano mešajući žicom za mućenje, dok temperatura ne bude 75°C, otpriilike 10 minuta (ukoliko preterate sa kuvanjem žumanci će se skuvati i razdvojiti). Poenta je da ovaj sos bude ređi, da ga žumanci minimalno zgusnu, kuvamo do 75°C kako bismo bili sigurni da su sve bakterije u jajima termički uništene.
  • Sos ostavite sa strane pa se vratite pripremi fila. Pomešajte džem od šljiva sa rumom pa ostavite sa strane.
  • Testo isecite na loptice težine 60 g, istanjiti ih na dlanu, pa stavite kašičicu džema na sredinu.
  • Zatvoriti testo nazad u lopticu i dobro utisnite krajeve kako fil ne bi iscureo. Kada nafilujete sve loptice ostavite ih, 30 minuta, na radnoj površini da narastu.
  • U međuvremenu, u veću šerpu, stavite vodu da proključa na srednjoj temperaturi. Preko šerpe postavite dodatak za kuvanje na pari (šerpa sa rupicama na dnu) pa u nju stavite po 3 knedle da se kuvaju 15 minuta poklopljene. Skinite šerpu za kuvanje na pari sa strane, pažljivo izvadite knedle napolje i ponovite postupak dok ne skuvate sve.
  • Pomešajte mleveni mak sa šećerom u prahu. Knedle poslužite prelivene sosom i posute sa makom.
Tagovi džem od šljiva, knedle, limun, mak, rum, vanila

Sastojci

  • 350 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g maslaca, sobne temperature iseckanog na kockice
  • 1 jaje
  • 10 g suvog kvasca
  • 10 g vanilin šećer
  • rendana kora limuna
  • prstohvat soli
  • 125 ml mlakog mleka Belkino
  • 100 g džema od šljiva
  • 10 ml ekstrakta ruma
  • 150 ml mleka Belkino
  • 10 ml ekstrakta vanile
  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 100 ml slatke plavlake
  • 30 g mlevenog maka
  • 30 g šećera u prahu

Pogledajte i…