Go Back

Leptir piletina iz rerne

Sastojci

Za piletinu:

  • 1 pile do 2 kg
  • 1 limun
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike zataar začina
  • 2 kašičice soli
  • 3 kašike maslinovog ulja

Za prilog:

  • 5 krompira
  • 4 šargarepe
  • Malo ulja
  • So
  • Biber to!
  • Vegeta

  • Pile dobro operite, pa mu makazama pažljivo isečite kičmu, sa leve i desne strane. Kičmu i vrat možete ostaviti za pripremu supe.
  • Prebacite piletinu na pleh obložen papirom za pečenje, kožom okrenutom na gore. Dlanovima snažno pritisnite grudni deo kako bi se lepo izravnala i ležala ravno u plehu.
  • Zagrejte rernu na 160 °C.
  • U manjoj posudi pomešajte rendanu koru i sok limuna, sitno rendani beli luk, zataar, so i maslinovo ulje. Tom smesom premažite pile sa svih strana, pa prelijte ostatkom smese.
  • Oljuštite krompir i šargarepu, isecite ih na veće komade, pa u činiji pomešajte uljem i začinima po ukusu. Rasporedite povrće oko piletine u plehu.
  • Stavite u rernu i pecite na 160 °C oko 40 minuta. Zatim povećajte temperaturu na 200 °C i pecite dodatnih 20–30 minuta, dok povrće ne porumeni, a pile dobije hrskavu koricu.
  • Po potrebi prekrijte piletinu aluminijumskom folijom pri višoj temperaturi kako začini ne bi zagoreli.
  • Služite toplo, uz salatu po izboru.