Pile dobro operite, pa mu makazama pažljivo isečite kičmu, sa leve i desne strane. Kičmu i vrat možete ostaviti za pripremu supe.
Prebacite piletinu na pleh obložen papirom za pečenje, kožom okrenutom na gore. Dlanovima snažno pritisnite grudni deo kako bi se lepo izravnala i ležala ravno u plehu.
Zagrejte rernu na 160 °C.
U manjoj posudi pomešajte rendanu koru i sok limuna, sitno rendani beli luk, zataar, so i maslinovo ulje. Tom smesom premažite pile sa svih strana, pa prelijte ostatkom smese.
Oljuštite krompir i šargarepu, isecite ih na veće komade, pa u činiji pomešajte uljem i začinima po ukusu. Rasporedite povrće oko piletine u plehu.
Stavite u rernu i pecite na 160 °C oko 40 minuta. Zatim povećajte temperaturu na 200 °C i pecite dodatnih 20–30 minuta, dok povrće ne porumeni, a pile dobije hrskavu koricu.
Po potrebi prekrijte piletinu aluminijumskom folijom pri višoj temperaturi kako začini ne bi zagoreli.
Služite toplo, uz salatu po izboru.