Nazad

Bezglutenski prhki kolač sa pekanima

Sastojci

  • 90 g +20g ovsenog brašna
  • 110 g +80g pirinčanog brašna
  • 50 g +20g mlevenih badema
  • 1 kašika praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 110 g +80g maslaca naseckanog na kockice
  • 120 g + 35g + 50g smeđeg šećera
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice ekstrata vanile
  • 180 g kisele pavlake Belkino
  • 70 g krupno seckanih pekana + za ukrašavanje

  • Pomešajte suve sastojke u jednoj posudi (90 g ovsenog brašna, 110 g pirinčanog brašna, 50 g mlevenih badema, prašak za pecivo i so). Umutite 110 g maslaca i 120 g smeđeg šećera dok ne dobijete kremastu smesu pa dodajte jedno po jedno jaje. Ubacite vanilu i dobro sjedinite smesu. Krenite sa postepenim dodavanjem suvih sastojaka i neprestano mutite dok sve dobro ne pomešate.
  • Ubacite konačno i kiselu pavlaku i umutite opet.Pripremite smesu za unutrašnji posip tako što ćete sjediniti 50 g smeđeg šećera i 70 g krupno seckanih pekana pa i ostavite po strani. Podelite testo na dva dela i ubacite u kalup obložen papirom za pečenje prvu polovinu na dno i lepo ga izravnajte. Ići će malo teže, kako je testo prilično kompaktno, ali potrudite se da testo rasporedite ravnomerno svuda po tepsiji dimenzija 19x19 cm. Pospite mešavinu pekana i šećera preko pa preko nje prelite drugu polovinu testa i ponovo izravnajte ravnomerno testo. Pripremite posip tako što ćete u posudi rukama izgnječiti preostale sastojke (20 g ovsenog brašna, 80 g pirinčanog brašna, 20 g mlevenih badema, 35 g smeđeg šećera i 80 g maslaca).
  • Gnječite dok se brašno koliko-toliko ne spoji sa maslacem i dobijete mešavinu gromuljica i brašna. Taj posip pospite preko kolača i stavite da se peče na 180 stepeni nekih 40-55 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pečeno je kada probodete čačkalicom sredinu i izađe čista sa malim komadićima pečenog testa. Kolač će biti prhkiji dok je topao, dok će se hlađenjem manje kruniti, ali će kao takav opet biti savršen dodatak kafi.