![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2021/05/Bezglutenski-Prhki-kolac-sa-Pekanima-5764-scaled.jpg)
Bezglutenski prhki kolač sa pekanima
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/chef-hat.png)
Lako
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/Clock-Icon@1X.png)
45 minutes minutes
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/star-3.png)
Sastojci
- 90 g +20g ovsenog brašna
- 110 g +80g pirinčanog brašna
- 50 g +20g mlevenih badema
- 1 kašika praška za pecivo
- prstohvat soli
- 110 g +80g maslaca naseckanog na kockice
- 120 g + 35g + 50g smeđeg šećera
- 2 jajeta
- 2 kašičice ekstrata vanile
- 180 g kisele pavlake Belkino
- 70 g krupno seckanih pekana + za ukrašavanje
- Pomešajte suve sastojke u jednoj posudi (90 g ovsenog brašna, 110 g pirinčanog brašna, 50 g mlevenih badema, prašak za pecivo i so). Umutite 110 g maslaca i 120 g smeđeg šećera dok ne dobijete kremastu smesu pa dodajte jedno po jedno jaje. Ubacite vanilu i dobro sjedinite smesu. Krenite sa postepenim dodavanjem suvih sastojaka i neprestano mutite dok sve dobro ne pomešate.
- Ubacite konačno i kiselu pavlaku i umutite opet.Pripremite smesu za unutrašnji posip tako što ćete sjediniti 50 g smeđeg šećera i 70 g krupno seckanih pekana pa i ostavite. Podelite testo na dva dela i ubacite u kalup obložen papirom za pečenje prvu polovinu na dno i lepo ga izravnajte. Ići će malo teže, kako je testo prilično kompaktno, ali potrudite se da testo rasporedite ravnomerno svuda po tepsiji dimenzija 19x19 cm. Pospite mešavinu pekana i šećera preko pa preko nje prelijte drugu polovinu testa i ponovo izravnajte ravnomerno testo. Pripremite posip tako što ćete u posudi rukama izgnječiti preostale sastojke (20 g ovsenog brašna, 80 g pirinčanog brašna, 20 g mlevenih badema, 35 g smeđeg šećera i 80 g maslaca).
- Gnječite dok se brašno koliko-toliko ne spoji sa maslacem i dobijete mešavinu gromuljica i brašna. Taj posip pospite preko kolača i stavite da se peče na 180 stepeni nekih 40-55 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pečeno je kada probodete čačkalicom sredinu i izađe čista sa malim komadićima pečenog testa. Kolač će biti prhkiji dok je topao, dok će se hlađenjem manje kruniti, ali će kao takav opet biti savršen dodatak kafi.
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/Separator@1X.png)
Tagovi bademi, bez glutena, dezert, ovseno brašno, pekani, pirinčano brašno, prhki kolač, vanila
Sastojci
- 90 g +20g ovsenog brašna
- 110 g +80g pirinčanog brašna
- 50 g +20g mlevenih badema
- 1 kašika praška za pecivo
- prstohvat soli
- 110 g +80g maslaca naseckanog na kockice
- 120 g + 35g + 50g smeđeg šećera
- 2 jajeta
- 2 kašičice ekstrata vanile
- 180 g kisele pavlake Belkino
- 70 g krupno seckanih pekana + za ukrašavanje
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2021/02/Separator@1X.png)
Pogledajte i…