Go Back

Kapri kolač

Sastojci

Kora

  • 5 belanaca
  • 50 g šećera
  • 10 g brašna
  • 85 g mlevenih oraha
  • 20 g rendane čokolade
  • pola kesice praška za pecivo

Fil od malina

  • 400 g malina (svežih ili smrznutih)
  • 50 ml vode
  • 75 g šećera
  • 1 kesica pudigna od maline ili jagode

Fil

  • 5 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 30 g gustina
  • 500 ml mleka Belkino
  • 50 g maslaca
  • 50 ml slatke pavlake
  • 1 kašika arome vanile

Čokoladni preliv

  • Umutite belanca sa prstohvatom soli (dok ne zapene), pa postepeno dodavajte šećer (dok se skroz ne umute). U tako pripremljenu smesu dodajte brašno, orahe,čokoladu i prašak za pecivo, pa sjedinite spatulom (uz što manje mešanja). Smesu izlijte u kalup premazan maslacem i brašnom. Pecite na 170 stepeni do 20 minuta, pa ostavite sa strane da se prohladi.
  • Skuvajte maline, vodu i šećer do ključanja. Puding pomešajte sa par kašika smese od malina. Ubacite puding u šerpu sa malinama i mešajte par minuta(dok smesa ne krene da se steže). Prohlađen fil izlijte preko kore u kalupu, pa ostavite u frižider da se ohladi.
  • Umutite žumanca sa šećerom (dok ne postanu svetle boje), dodajte im gustin i 40 ml hladnog mleka pa dobro umutite. Zagrejte 460 ml mleka do pred ključanja. Toplo mleko malo po malo dodavajte u fil, neprestano mešajući spatulom. Vratite fil u šerpu, neprestano mešajući žicom za mućenje, dok se ne zgusne. Ostavite ga sa strane da se prohladi, pa ubacite u frižider(da se potpuno ohladi). Rashlađen fil umutite sa 50 g maslaca,dodajte umućenu slatku pavlaku sa vanilom, pa sve zajedno dobro razmutite. Tako pripremljen fil prelijte preko ohlađenog sloja od malina i ostavite u frižider.
  • Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom,pa prelijte preko ohlađenog sloja od malina. Računajte da između svakog sloja, prethodni hladite sat vremena. Služite sa svežim malinama.
    Prijatno!