Go Back

Grčka paradajz supa

Sastojci

  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, sitno naseckan
  • 4 čena belog luka, sitno naseckana
  • 15 g paradajz paste
  • 750 ml povrtnesupe (ili 1 kocka povrtne supe rastvorena u 750 ml ključale vode)
  • 500 ml pasiranog paradajza
  • 2 kašičice origana
  • kašičica šećera
  • par listića lovora
  • kašičica ljute gruvane paprike (opciono)
  • 200 g orzo testenine (ili druge vrste po ukusu)
  • so i biber po ukusu
  • Grčki sir Belkino za posipanje

  • Izdinstajte crni luk, dok ne postane staklast, pa dodajte beli luk. Kratko prodinstajte pa dodajte paradajz pastu. Nakon nekoliko minuta dinstanja, dodajte supu i pasirani paradajz pa ostavite da provri.
  • Začinite sa origanom, šećerom, lovorom i ljutom paprikom pa smanjite temperaturu, da tiho krčka.
  • Nakon nekih 5-10 minuta dodajte orzo testeninu. Posolite i pobiberite po ukusu. Supu isključite kada se testenina skuva. Poslužite uz malo grčkog sira i sitno naseckanim začinskim biljem.