Go Back

Domaća pita sa bundevom

Sastojci

  • 400 g brašna
  • 5 g soli
  • 60 ml ulja + za podmazivanje
  • 200 ml mlake vode
  • 1 kg rendane bundeve
  • 150 g šećera
  • 100 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih oraha
  • 10 g cimeta

  • Testo zamesite od brašna, soli, ulja i vode. Ostavite ga pokriveno krpom, 10 minuta, pa ponovo premesite, nauljite i ostavite sat vremena pokriveno.
  • Pomešajte mlevenu bundevu, šećer, keks, orahe i cimet , pa ostavite se strane.
  • Testo rastanjite oklagijom, na stolnjaku, sa malo brašna. Nakon što ste ga rastanjili oklagijom, krenite da tanjite rukama, počev od sredine ka spoljašnjosti, polako i nežno koliko vam testo dozvoli.
  • Kada ste testo istanjili, nafilujte koru sa svih strana, pa urolajte uz pomoć stolnjaka (sa obe strane) i isecite po sredini. U okrugli pleh urolajte prvu pitu pa nastavite na nju i drugu pitu, ne pritiskajući je.
  • Pitu premažite uljem pa pecite na 200°C, do 40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Služite toplo sa šećerom u prahu.