Venac sa belim lukom i parmezanom

Venac sa belim lukom i parmezanom

Lako
2 hours 30 minutes
5

Sastojci

  • 20 g kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašike brašna
  • 100 ml tople vode
  • 100 ml jogurta Belkino
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 10 g soli
  • 5 g belog luka u prahu
  • 380 g brašna
  • 100 g pizza sira Belkino, iseckanog na kockice od po 5g
  • 70 g maslaca, sobne temperature (ili otopljenog)
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 3 g sitno iseckanog svežeg peršuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 30 g parmezana

  • Aktivirati u toploj vodi kvasac, šećer i kašiku brašna dok smesa ne zapeni (5-10 minuta). U posudu za mešanje sipati aktivirani kvasac, jogurt, ulje, jaje, so, beli luk u prahu i brašno.
    Aktivirati robota za mućenje na manjoj brzini i mutiti dok se smesa ne sjedini i krene lagano da se odvaja od zidova posude.
  • Testo prebaciti na pobrašnjenu površinu i kratko premesiti rukama pa oblikovati u loptu. Odložiti testo u čistu posudu i prekriti je krpom. Čekati 1-2 sata dok se testo ne duplira u veličini. Kratko premesiti testo na blago pobrašnjenoj površini pa ga razviti oklagijom.
  • Iseckati testo na kockice pa na svaku kockicu staviti po kockicu sira. Zatvoriti na dlanu testo pa ga formirati u lopticu, zatvarajući sve šavove sa svih strana.
  • Poređati loptice na pleh, obložen papirom za pečenje, oko okrugle vatrostalne posudice u sredini koju ste prethodno nauljili po ivicama. U posudicu sipati vodu (pomaže da testo bude mekše nakon pečenja).
  • U manjoj posudici pomešati otopljeni ili omekšali maslac sa belim lukom i svežim peršunom pa posoliti. Premazati loptice ovom smesom pa posuti parmezan preko loptica i peći 30-35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180C. Nakon pečenja izvaditi vodu iz posudice u sredini i sipati u nju paradajz sos za umakanje loptica.
Tagovi beli luk, doručak, parmezan, peršun, pizza sir, slani venac, večera

Sastojci

  • 20 g kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašike brašna
  • 100 ml tople vode
  • 100 ml jogurta Belkino
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 10 g soli
  • 5 g belog luka u prahu
  • 380 g brašna
  • 100 g pizza sira Belkino, iseckanog na kockice od po 5g
  • 70 g maslaca, sobne temperature (ili otopljenog)
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 3 g sitno iseckanog svežeg peršuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 30 g parmezana

Pogledajte i…