Krešenti
Lako
2 hours hours
5
Sastojci
- 250 g maslaca sobne temperature
- 125 g šećera
- 1 kom vanilin šećer
- 2 kašike ekstrakta ruma
- 3 kom jaja
- 1 kom korica limuna rendana
- 1 prstohvat soli
- 350 g brašna
- 225 g krupno mlevenih oraha
- 100 g čokolade
- Mikserom umutiti200 g maslaca, šećer, vanilin šećer, rum, 1 jaje, 2 žumanca i koru limuna. Usmesu dodati, so i brašno, pa nastaviti sa mućenjem dok se smesa ne sjedini idobijete blago lepljivo testo.
- Testo odložiti ufrižider, prekriveno folijom, kako bi se ohladilo i bilo lakše za oblikovanje.
- Nakon sat vremena, viljuškomumutite belanca koji su vam preostala, pa rukama oblikujte kuglice od testa,težine 10-14 g i uvaljajte ih u belanca pa u orahe.
- Poređati ih uveliki pleh ostavljajući 5 cm prostora između. Pecite u rerni, prethodnozagrejanoj, 20 minuta na 180C, pa ostavite sa strane.
- Na pari otopite čokoladu i 50 g maslaca pa ostavite dase prohladi. Umakati donje delove krešenta, pa ih spajati jedne za druge, iostaviti sa strane da se ohlade. Od ove smese dobićete oko 30 krešenta.
Tagovi božićni keks, čokolada, dezert, keks, limun, orasi, prhki kolači, rum
Pogledajte i…