Porketa
Srednje
1 day day
5
Sastojci
- 2 kg svinjske potrbušine
- so
- 1 kašičica semenki komorača
- 1 kašičica korijandera u zrnu
- 1/2 kašičica kumina u zrnu
- 1/2 kašičica šarenog bibera u zrnu
- 3 mlada luka
- 3 grančice svežeg ruzmarina
- šaka sveže majčine dušice
- šaka svežeg peršuna
- 4 čena belog luka
- do 60 ml ulja
- 1 rendana kora narandže ili limuna
- 1 šaka pinjola
- Meso iseći sa unutrašnje strane oštrim nožem na dijamante (kako bi začini što dublje prodrli u meso, gledajte da ne pređete u masni deo). Okrenite drugu stranu sa kožom na gore pa je izbodite nožem podjednako kako bi ste napravili rupice kroz koje će masnoća moći da otiče tokom pečenja.
- Izdašno posolite meso sa svih strana i ostavite ga u frižideru nepokrivenog preko noći na žici, kožom na gore. Sledećeg jutra na tiganju kratko izdinstajte semenke začina dok ne krenu da skakuću od toplote. Izblendajte istostirane začine sa mladim lukom, ruzmarinom, majčinom dušicom, peršunom, belim lukom i uljem. Potrebno je da dobijete pastu koja je zgodna za premazivanje, ali nikako da bude tečna.
- Umasirajte smesu u unutrašnju stranu mesa i dobro je utisnite u zareze mesa koje ste napravili nožem. Narendajte ravnomerno narandžu p reko i pospite pinjolima. Urolajte meso, počev od najužeg dela ka širem i uvežite meso na 10 cm razmaka sa kanapom. Prebrišite ubrusom sav višak vlage sa kože. Oštrim skalpelom ili žiletom isecite zareze između kanapa celom dužinom.
- Ostavite meso u frižideru 6-8 sati kako bi se koža dodatno isušila u frižideru. Izvadite meso sat vremena pred pečenje iz frižidera kako bi se adaptiralo na sobnu temperaturu. Ugrejte rernu u međuvremenu na 160°C.
- Peći meso na rešetki iznad pleha (u pleh možete staviti kratko obarene krompire, 10 minuta barenja, isečene na četvrtine) tri sata. U toku poslednih pola sata proverite da li je meso pečeno, tako što ćete izmeriti unutrašnju temperaturu rolade, koja bi trebala da bude 80°C.
- Kada je meso pečeno, upalite opciju gornji grejač i stavite je na 200°C i nadgledajte dalje pečenje, u narednih par minuta bi trebalo da se koža lepo zapeče, ali lako može da pregori u par minuta, zato budite obazrivi.
- Izvadite meso iz rerne i brenerom dodatno zapecite delove koji nisu dobili gornji grejač. Ostavite meso pokriveno folijom nekih 15 minuta pa isecite vrpcu i poslužite uz krompiriće.
Tagovi komorač, limun, pinjole, pomorandža, rolovano meso, ručak, ruzmarin, svinjetina, večera
Sastojci
- 2 kg svinjske potrbušine
- so
- 1 kašičica semenki komorača
- 1 kašičica korijandera u zrnu
- 1/2 kašičica kumina u zrnu
- 1/2 kašičica šarenog bibera u zrnu
- 3 mlada luka
- 3 grančice svežeg ruzmarina
- šaka sveže majčine dušice
- šaka svežeg peršuna
- 4 čena belog luka
- do 60 ml ulja
- 1 rendana kora narandže ili limuna
- 1 šaka pinjola
Pogledajte i…