Amaretti keksići
Lako
1 hour hour
5
Sastojci
- 2 belanca
- prstohvat soli
- 1 ml ekstrakta gorkog badema
- 200 g brašna, bademovog ili pšeničnog
- 175 g šećera
- rendana kora polovine limuna (opciono)
- 50 g šećera u prahu
- 17 badema (opciono)
- Belanca posoliti pa umutiti mikserom, dok mikser ne krene da ostavlja tragove u peni (2 minuta). Dodati ekstrakt badema u belanca i sjediniti spatulom. U belanca dodati brašno, šećer i koru limuna, pa spatulom sjediniti i konačno rukama sve dobro izmešati kako bi se suve materije povezale sa vlažnim.
- Testo će biti prilično lepljivo, pa pripremite šećer u prahu u jednoj posudici i malo vode u drugoj, kako biste ruke vlažili da se ne bi lepile za testo. Oblikovati loptice od testa, težine 25 g pa ih uvaljati u šećer u prahu i ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponoviti, dok ne oblikujete sve loptice, pa sa čašom utisnuti blago keksiće kako bi dobili oblik keksića.
- Posuti ih sa šećerom u prahu pa utisnuti po jedan badem u svaki keksić (ne morate, ali izgledaju dekorativnije sa bademom).
- Peći 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C, dok ne dobiju blago zlatnu boju sa donje strane. Ostaviti da se prohlade u plehu, pa ih lagano odvoji sa papira i poslužiti.
Tagovi bademi, brašno, keks, limun
Pogledajte i…