Božićni kolač Štolen

Božićni kolač Štolen

Lako
4 hours

Sastojci

  • 60 ml ruma
  • 60 g suvih grožđica
  • 60 g suvih brusnica
  • 1 šolja kandirane kore narandže
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 170 ml toplog mleka Belkino
  • 1 kašika šećera + 50 g šećera
  • 430 g brašna + za posipanje
  • 1 kašika soli
  • 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
  • 1 kora rendanog limuna
  • 1 jaje
  • 110 g maslaca, sobne temperature + 40 gmaslaca
  • 75 g krupno seckanih badema ili lešnika
  • 200 g marciapana
  • prah šećer za posipanje

  • U činiji pomešati rum sa suvim grožđicama, brusnicama i kandiranom narandžinom korom pa ostaviti sa strane na minimum sat vremena (povremeno promešati). Suvi kvasac pomešati sa mlekom i kašikom šećera, pa ostaviti na toplom 5 minuta da se aktivira. U činiji za mešanje sjediniti brašno, šećer, so, začine i koru limuna. Dodati jaje i maslac pa kratko pomešati.
  • Ulivati polako smesu sa kvascem i mesiti testo, u kućnom robotu, dok se ne formira testo koje se ne lepi za posudu. Dodati u testo suvo voće sa rumom i seckane lešnike pa sjediniti sve u robotu (testo će biti lepljivije).
  • Premesiti testo (dodati brašna dok testo ne bude manje lepljivo) na radnoj površini pa ga oblikovati u loptu i ostaviti na toplom da raste 90 minuta. Opet premesiti testo (po potrebi dodati brašno) pa ga oklagijom razviti u pravougaoni oblik.
  • Marcipan rukama oblikovati u dugačak lanac dužine testa (oko 35 cm) pa ga prebaciti na testo. Zarolati testo sa jedne strane da prekrije marcipan pa zarolati drugu stranu testa do prvog šava (do marcipana). Rukama utisnuti ovaj spoj kako bi se formirao taj specifični oblik štolena. Prebaciti testo na pleh sa papirom za pečenje i ostaviti ga da raste 45 minuta.
  • Peći štolen u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, nekih 45-50 minuta, posle 30-35 minuta pečenja prekriti štolen kako ne bi previše goreo.
  • Otopiti maslac i premazati štolen sa njime pa ga dobro posuti sa svih strana šećerom u prahu. Ostaviti štolen prekriven preko noći i seći sutradan, mada je najbolji posle nekoliko dana stajanja.
Tagovi bademi, božić, brusnice, cimet, grožđe, kolač, lešnici, limun, marcipan, narandža, rum

Sastojci

  • 60 ml ruma
  • 60 g suvih grožđica
  • 60 g suvih brusnica
  • 1 šolja kandirane kore narandže
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 170 ml toplog mleka Belkino
  • 1 kašika šećera + 50 g šećera
  • 430 g brašna + za posipanje
  • 1 kašika soli
  • 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
  • 1 kora rendanog limuna
  • 1 jaje
  • 110 g maslaca, sobne temperature + 40 gmaslaca
  • 75 g krupno seckanih badema ili lešnika
  • 200 g marciapana
  • prah šećer za posipanje

Pogledajte i…