Panj torta
Srednje
2 hours hours 30 minutes minutes
Sastojci
- 8 komada jaja
- 3 prstohvata soli
- 150 g šećera
- 70 g kokosovog šećera (ili običnog)
- 80 g maslaca
- 2 kašičice arome vanile
- 140 g brašna
- 30 g kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 komad želatina u listiću
- 400 g kokosovog mleka ili kravljeg mleka
- 200 g bele čokolade
- 50 g kokosovog brašna
- 150 g crne čokolade za kuvanje Fina
- malo ulja
- 150 g dulce de leche-a (1 l mleka, 250 g kristal šećera, pola kašičice sode bikarbone, 1 kašičica arome vanile)
- Želatin usitnite pa prelijte sa malo hladne vode i ostavite sa strane da omekša. Ako koristite kokosovo mleko iz konzerve odvadite samo čvrst deo (oko 320 g), tečni (providni) deo odbacite. Mleko zagrejte do ključanja, ubacite oceđeni želatin i mešajte dok se ne istopi. Dodajte usitnjenu belu čokoladu i mešajte dok se skroz ne sjedini sa mlekom. Potom dodajte kokosovo brašno i ostavite sa strane da se ohladi. Kada se fil ohladi, umutite ga mikserom, dok ne dobijete dovoljno čvrstu smesu za filovanje (minimum 5 minuta).
- Razdvojite žumanca od belanaca, pa umutite belanca sa prstohvatom soli, dok ne dobijete čvrsti šam. Žumanca umutite sa šećerom, dok ne postanu kremasti. Dodajte otopljeni maslac i aromu vanile, pa umutite. Dodajte suve sastojke (brašno, kakao, prašak za pecivo i 2 prstohvata soli) i dobro umutite. Belanca dodavajte malo po malo i polako sjedinjavajte smesu. Smesu izlijte u dva kalupa, obložena papirom za pečenje (dimenzija 22x33 cm), i pecite 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C. Pečenu koru izvadite na krpu i umotajte u rolat. Isto uradite i sa drugom korom, pa ih ostavite par sati da se dobro ohlade.
- Koru isecite na dva dela po dužini. Po potrebi isecite ivice kako biste dobili jednake trake. Trake premažite sa par kašika dulce de leche-a pa filujte sa filom od kokosa (oko 135 g fila po kori). Prvu koru zarolajte pa je uspravite i postavite na tanjir. Nastavite sa filovanjem i rolanjem ostaih traka oko prve rolade dok ne postavite sve. Ako vam je ostalo malo fila od kokosa, popunite sastave kako se ne bi odvajali.Crnu čokoladu otopite sa malo ulja i izlijte je preko papira za pečenje. Spatulom za filovanje je istanjite i ostavite da se potpuno ohladi. Iskidajte čokoladu na prutiće, dužine same torte (oko 10 cm) ili je isecite.Tortu od gore prelijte ostatkom dulce de leche-a i zagladite je tako da premažete i stranice torte. Čokoladne „prutiće“ lepite u krug dok ih sve ne utrošite. Prilikom lepljenja dobro pritisnite čokoladu kako se ne bi odlepila. Tortu ukrasite po želji. Mi smo koristili sveže ribizle.
Dulce de leche
- Skuvajte Belkino mleko, pa u toplo mleko dodajte šećer i na srednjoj temperaturi mešajte dok se šećer ne otopi. Dodajte sodu bikarbonu i povremeno mešajte, polupoklopljeno, kontrolišući temperaturu. Morate naći temperaturu na kojoj mleko neće ključati, već će se na srednje/tihoj vatri polako kuvati. Prvih sat i po vremena povremeno mešajte, sos će biti gotov kada se redukuje duplo u količini i dobije tamno smeđu boju, okvirno nekih 2 sata.
Tagovi čokolada, dezert, dulce de leche, kokos brašno, kokos mleko, svečana torta, vanila
Sastojci
- 8 komada jaja
- 3 prstohvata soli
- 150 g šećera
- 70 g kokosovog šećera (ili običnog)
- 80 g maslaca
- 2 kašičice arome vanile
- 140 g brašna
- 30 g kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 komad želatina u listiću
- 400 g kokosovog mleka ili kravljeg mleka
- 200 g bele čokolade
- 50 g kokosovog brašna
- 150 g crne čokolade za kuvanje Fina
- malo ulja
- 150 g dulce de leche-a (1 l mleka, 250 g kristal šećera, pola kašičice sode bikarbone, 1 kašičica arome vanile)