Skandinavske rolnice sa makom

Skandinavske rolnice sa makom

Srednje
3 hours

Sastojci

  • 240 ml mlakog mleka Belkino
  • 5 g suvog kvasca
  • 40 g šećera
  • 65 g maslaca
  • 450 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml vrelog mleka Belkino
  • 200 g mlevenog maka sa dodacima
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 125 g maslaca sobne temperature
  • 1 jaje
  • Krupni šećer za posipanje

  • U mlako mleko dodati kvasac i šećer i ostaviti ga da se aktivira (5-10 minuta).
  • U kvasac dodati maslac, brašno i so pa zamesiti testo. Ostaviti testo na toplom da raste 1-2 sata, dok se ne duplira u veličini.
  • Preko maka preliti vrelo mleko pa dodati cimet, kardamom i vanilin šećer (ukoliko vaš mak nema šećer u sebi, dodati i šećer u prahu po ukusu) pa ostaviti sa strane.
  • Oklagijom istanjiti testo dok ne dobijete pravougaonik dimenzija 60x35 cm. Celo testo premažite maslacem pa filom od maka koji ste ranije pripremili (preko maslaca). Preklopite gornju trećinu testa na dole, pa poslednju trećinu preklopite preko prve. Lagano oklagijom istanjite ovaj pravougaonik testa kako bi se testo i fil spojili. Kada dobijete pravougaonik dužine 45 cm isecite ga na 15 trakica širine 3 cm.
  • Svaku trakicu još isecite na pola, ostavljajući 1 cm testa neisečen od gore (da dobijete oblik potkovice). Uvrtite krake potkovice jedan oko drugog, kao da pravite pletenicu pa ih rukama još zategnuti i dodatno uvrteti. Uviti ovu trakicu testa u oblik puža i spojiti početak i kraj testa ispod pužića.
  • Rolnice poređati na pleh za pečenje, obložen papirom za pečenje, i ostaviti da rastu 1-2 sata.
Tagovi cimet, mak, pecivo, rolnice

Sastojci

  • 240 ml mlakog mleka Belkino
  • 5 g suvog kvasca
  • 40 g šećera
  • 65 g maslaca
  • 450 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml vrelog mleka Belkino
  • 200 g mlevenog maka sa dodacima
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 125 g maslaca sobne temperature
  • 1 jaje
  • Krupni šećer za posipanje

Pogledajte i…