Torta od maka i jabuka
Lako
45 minutes minutes
Sastojci
- 100 g kristal šećera
- 5 jaja
- 200 g mlevenog maka
- 2 manje narendane jabuke
- 4 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 200 g džema od kajsija
- 100 g čokolade za kuvanje
- 50 ml slatke pavlake
- 1 kašika maslinovog ulja
- malo slatke pavlake za dekoraciju
- mak u zrnu za dekoraciju
- Umutiti mikserom belanca sa prstohvatom soli i sa polovinom šećera (50g) postepeno dodavajući dok se ne dobije čvrst i sjajan šam.
- U drugoj posudi mikserom umutiti žumanca sa ostatkom šećera dok ne postanu svetliji. Dodati mleveni mak, narendanu jabuku, brašno, prašak za pecivo i ulje. Lepo sve sjediniti, pa dodati 1/4 belanaca i umutiti mikserom.
- Polako dodati ostatak smese i brzo sjediniti špatulom smesu. Premazati maslacem, pa posuti brašnom okrugli kalup od 22/24 cm prečnika, izliti smesu i peći na 180°C dok testo ne dobije jako zlatnu boju i ne odvoji se od ivica. Ostavite testo da se prohladi na sobnoj temperaturi pa ga isecite na pola po dužini sa oštrim nožem.
- Džemom od kajsija premažite prvu koru pa preklopite sa drugom polovinom i premažite celu tortu sa svih strana. Ostavite tortu u frižideru da se džem osuši. Pripremite ganaš tako što ćete otopiti čokoladu, slatku pavlaku i maslinovo ulje pa je prelijte preko torte. Ostavite u frižideru da se ohladi pa je konačno pred služenje ukrasite sa malo umućene slatke pavlake u koju ste sipali par kašika maka u zrnu.
Tagovi dezert, torta od maka i jabuka
Sastojci
- 100 g kristal šećera
- 5 jaja
- 200 g mlevenog maka
- 2 manje narendane jabuke
- 4 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 200 g džema od kajsija
- 100 g čokolade za kuvanje
- 50 ml slatke pavlake
- 1 kašika maslinovog ulja
- malo slatke pavlake za dekoraciju
- mak u zrnu za dekoraciju
Pogledajte i…