Vasin rolat
Srednje
3 hours hours
Sastojci
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 12 kašika brašna
- 6 kašika mlevenih badema
- 200 ml mleka Belkino
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g čokolade
- rendana kora narandže
- 225 g maslaca, sobne temperature
- 1/2 sok od narandže
- 100 g badem listića
- Zagrejati rernu na 180°C. Odvojiti belanca od žumanaca pa ih posoliti i mutiti dok ne zapene. Dodavati kašiku po kašiku (6 ukupno) šećera i mutiti dok ne dobijete čvrsti šne od belanaca. Dodati brašno i mlevene bademe u belanca pa ih pažljivo sjediniti spatulom. Pleh (40x30 cm) obložiti papirom za pečenje pa izliti belanca i izravnati ih ravnomerno po plehu. Peći 25 minuta dok kora ne dobije zlatno smeđu boju. Izvaditi je napolje da se blago prohladi pa skinuti papir za pečenje sa kore i urolati koru u krpu koju ste prethodno posuli sa malo šećera u prahu. Ostaviti koru da se skroz ohladi po strani dok spremate fil.
- Žumanca umutiti sa 6 kašika šećera dok ne dobiju svetlo žutu nijansu pa ih mutiti iznad ključale vode dok ne dobiju temperaturu 70°C i postanu malo gušća pa ih ostaviti po strani.
- Otopiti na pari čokoladu pa dodati i koru narandže i pomešati zajedno.
- Staviti u šerpu mleko, šećer u prahu i vanilin šećer da proključaju, skinuti potom sa ringle pa dodati orahe i promešati dok se ne sjedine i ostaviti po strani.
- Mikserom penasto umutiti maslac pa dodati žumanca i sjediniti. Dodati orahe i otopljenu čokoladu i sve dobro umutiti. Dodati sok narandže i dobro promešati fil. Ukoliko je fil dovoljno čvrst za filovanje filujte odmah, ukoliko nije, ostavite ga u frižideru na par sati ili preko noći dok se ne stegne (ukoliko ga ostavite preko noći, sledećeg dana ga samo kratko mikserom umutite i biće spreman za filovanje).
- Nafilujte koru ravnomerno i umotajte je. Ostavite malo fila da premažete rolat sa svih strana pa ga pospite listićima badema i držite u frižideru da se dobro ohladi pre sečenja.
Tagovi bademi, čokolada, dezert, narandža, orasi, rolat
Sastojci
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 12 kašika brašna
- 6 kašika mlevenih badema
- 200 ml mleka Belkino
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g čokolade
- rendana kora narandže
- 225 g maslaca, sobne temperature
- 1/2 sok od narandže
- 100 g badem listića
Pogledajte i…