Lenja pita sa jabukama

Lenja pita sa jabukama

Lako
1 hour 30 minutes

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 75 g šećera
  • 6 g praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 50 g pavlake Belkino
  • 1 rendana kora limuna
  • 250 g maslaca, iseckanog na kockice
  • 1,5 kg rendanih jabuka
  • 1 limun, isceđen sok
  • 75 g šećera
  • 5 g mlevenog cimeta
  • 2 g mlevenog kardamoma
  • 2 g mlevanog muskatnog oraščića
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje

  • Pomešati u posudi brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodati jaje i pavlaku pa viljuškom umutiti. Ubaciti maslac i limunovu koru pa zamesiti testo dok ne postane peskaste strukture. Prebaciti testo na radnu površinu i mesiti ga dok se ne poveže u loptu. Ostaviti testo pokriveno 30 minuta po strani.
  • U međuvremenu, narendati jabuke, ne morate ih ljuštiti, pa ih ocediti rukama. Preliti jabuke limunovim sokom pa dodati šećer, cimet, kardamom i muskatni oraščić. Dobro sjediniti fil kašikom i ostaviti ga po strani.
  • Podeliti testo na dve polovine pa razviti svaku loptu testa na pravougaoni oblik (35x25 cm) na pobrašnjenoj površini. Namotati testo na pobrašnjenu oklagiju pa ga prebaciti u pleh tih dimenzija i ušuškati testo na dno. Sipati fil od jabuka preko i dobro izravnati pa preklopiti sa drugim testom. Izbockati lagano testo od gore i peći u prethodno zahrejanoj rerni na 180°C 45-50 minuta.
  • Pomešati vanilin šećer sa šećerom prahu pa posuti ravnomerno preko pite. Ostaviti kolač da se dobro prohladi pre sečenja i služenja.
Tagovi cimet, dezert, jabuke, kolač, lenja pita, limun, muskantni oraščić

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 75 g šećera
  • 6 g praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 50 g pavlake Belkino
  • 1 rendana kora limuna
  • 250 g maslaca, iseckanog na kockice
  • 1,5 kg rendanih jabuka
  • 1 limun, isceđen sok
  • 75 g šećera
  • 5 g mlevenog cimeta
  • 2 g mlevenog kardamoma
  • 2 g mlevanog muskatnog oraščića
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje

Pogledajte i…