Struffoli
Lako
2 hours hours
Sastojci
- 350 g brašna
- 35 g maslaca
- 20 g šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 1 narandža rendana kora
- 1 limun rendana kora
- 3 jajeta
- 1 kašika rakije ili Limoncello likera
- 1 l ulja
- 200 g meda PerSu
- 2 kašike soka od narandže
- Kandirane višnje za dekor
- U multipraktiku sjediniti brašno, maslac, šećer, so, prašak za pecivo, rendanu koru narandže i limuna, jaja i rakiju dok se ne formira testo.
- Rukama formirati loptu od testa (pobrašniti dodatno po potrebi ukoliko se lepi za ruke) te ga uviti u foliju i ostaviti u frižideru na sat vremena da odmori.
- Nakon hlađenja testo iseći na 8 delova pa svaki deo rukama oblikovati u lanac debljine 1 cm. Svaki lanac seći na 1 cm širine i formirati rukama loptice od isečenog testa.
- Loptice ređati na papir za pečenje dok svo testo ne oblikujete.
- Zagrejati ulje u dubljoj šerpi pa peći u nekoliko tura lopice dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana (okrećite ih kako ne bi zagorele).
- Krofnice vaditi na ubrus kako bi se ocedile od viška masnoće.
- U plićoj i širokoj šerpi zagrejati na tihoj vatri, med i sok od narandže dok se med ne rastopi.
- Isključiti šporet pa dodati u med sve krofnice pa ih dobro izmešati kako bi se skroz obložile
- medom pa ih ostavite u šerpi da se prohlade nekih 5-10 minuta.
- Pripremite sud za ređanje krofnica i u sredinu stavite čašu kojoj ćete premazati uljem ivice, kako bi je kasnije lakše izvadili iz sredine. Ređati krofnice u sud oko čaše u oblik venca i preliti ostatkom meda sa svih strana. Posuti krofnice kandiranim višnjama i dekorom pa ostaviti na hladnom nekih pola sata da se med stegne. Na kraju izvaditi čašu iz sredine i poslužiti struffoli.
Tagovi kandirane višnje, liker, limun, med, mini krofne, pomorandža, struffoli
Pogledajte i…