
Sladoled od pistaća

Lako

30 minutes minutes

Sastojci
- 300 g sirovih oljušćenih pistaća
- 500 ml slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice ekstrakta badema
- Prstohvat soli
- 400 ml kondenzovanog zaslađenog mleka
- 50 g mlevenih pistaća
- Zagrejte rernu na 180 °C.
- Rasporedite pistaće u jednom sloju u veći pleh, pa ih stavite u zagrejanu rernu i pecite 10 minuta. Na polovini pečenja ih promešajte kako bi se ravnomerno tostirali.
- Tople pistaće odmah sameljite u secku ili jakom blenderu dok ne dobijete pastu – puter od pistaća.
- U većoj činiji umutite slatku pavlaku mikserom dok ne postane čvrsta. Dodajte aromu vanile, badema i prstohvat soli, pa kratko sjedinite mikserom.
- Zatim dodajte kondenzovano mleko i kratko umutite, pa dodajte i pripremljeni puter od pistaća. Mutite dok se sve lepo ne poveže.
- Na kraju dodajte polovinu mlevenih ili seckanih pistaća i spatulom ih lagano umešajte, ostavljajući smesu delimično nepomešanu. Prebacite smesu u kalup za zamrzivač, poravnajte površinu i pospite odozgo ostatak pistaća.
- Stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati ili preko noći da se dobro stegne. Služite hladno.

Tagovi badem, bez jaja, domaći sladoled, kondenzovano mleko, laka priprema, letnji dezert, pistaći, poslastica, vanila
Pogledajte i…