
Kesten torta
Srednje
1 hour hour 30 minutes minutes
Sastojci
Za kore:
- 6 jaja
- Prstohvat soli
- 6 kašika šećera
- 10 ml ruma
- 4 kašike brašna
- 4 kašike mlevenih oraha
- ½ limuna narendana kora
- 2 kašike sitno seckanih oraha
Za fil:
- 4 lista želatina
- 300 g zaslađenog kesten pirea
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- ½ kašičice cimeta
- 40 ml ruma
- 350 ml slatke pavlake
Za premaz i dekoraciju:
- 3 pune kašike džema od kajsije
- 100 g zaslađenog kesten pirea
Priprema kora
- Ugrejati rernu na 180°C
- Pripremiti tri kalupa prečnika 18 cm: dno obložiti papirom, ivice namazati maslacem ili uljem
- Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca sa prstohvatom soli dok se ne zapene
- Postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i sjajan šam
- Dodati žumanca i rum, kratko sjediniti mikserom
- U tri dodavanja umešati brašno i mlevene orahe lagano spatulom
- Dodati rendanu koru limuna i seckane orahe, kratko promešati
- Ravnomerno raspodeliti smesu po kalupima i peći 15 minuta
- Ostaviti kore da se ohlade
Priprema fila
- Želatin potopiti u hladnu vodu i ostaviti da nabubri
- Kesten pire sjediniti sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, cimetom i rumom
- Odvojiti 50 ml slatke pavlake i staviti u manju šerpicu
- Preostalih 300 ml slatke pavlake umutiti i ostaviti sa strane
- Ocediti želatin i dodati ga u pavlaku u šerpici. Ugrejati na tihoj vatri dok se želatin potpuno ne otopi
- Uliti smesu u kesten pire i spatulom sjediniti
- U tri dodavanja umešati umućenu slatku pavlaku, lagano mešajući spatulom dok se ne dobije ujednačen fil
Filovanje i dekoracija
- Svaku koru tanko premazati džemom od kajsije, pa preko toga naneti trećinu fila
- Postupak ponavljati do poslednje kore
- Premazati tortu sa svih strana ostatkom fil
- Ukrasiti rendanim kesten pireom
Tagovi cimet, kesten, poslastica, rum, torta
Sastojci
Za kore:
- 6 jaja
- Prstohvat soli
- 6 kašika šećera
- 10 ml ruma
- 4 kašike brašna
- 4 kašike mlevenih oraha
- ½ limuna narendana kora
- 2 kašike sitno seckanih oraha
Za fil:
- 4 lista želatina
- 300 g zaslađenog kesten pirea
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- ½ kašičice cimeta
- 40 ml ruma
- 350 ml slatke pavlake
Za premaz i dekoraciju:
- 3 pune kašike džema od kajsije
- 100 g zaslađenog kesten pirea
Pogledajte i…



