Babka
Lako
1 hour hour 20 minutes minutes
Sastojci
Testo
- 550 g brašna tip 400
- 100 g kristal šećera
- 10 g suvog kvasca
- 60 ml mlake vode
- 70 ml mlakog mleka Belkino
- 150 g putera, sobne temperature naseckanog na sitne kockice
- 3 jajeta
- rendana kora limuna
- prstohvat soli
Čokoladna pasta
- 50 g šećera u prahu
- 20 g kakao praha
- 150 g istopljene čokolade
- 120 g istopljenog putera
Sirup:
- 50 g šećera
- 50 ml vode
I još
- ulje za podmazivanje
- cimet (po želji)
- 50 g seckane čokolade
- Prvo pripremiti čokoladnu pastu. Istopiti puter i čokoladu pa dodati ostale sastojke. Dobro izmešati i ostaviti sa strane. Treba da se prohladi i stegne, da liči na gustu pastu. U činiju sipati brašno, šećer, kvasac, pa dodati vodu i mleko. Početi sa mešanjem, pa lagano dodati sve ostale sastojke.
- Testo lepo umesiti, pa prebaciti u činiju koju ste prethodno premazali uljem. Ostaviti testo da odmori najmanje sat vremena. Kad testo odmori, premesiti ga pa ga razvući na dimenzije 35-40cm x 30cm. Premazati pastom, posuti cimetom i komadićima seckane čokolade, pa uviti u rolat, zatim ga preseći po dužini (kao na slici), pa uviti u pletenicu i prebaciti u pleh za hleb.
- Ostaviti da stoji nekih pola sata-sat, pa peći 30 minuta na 200°C, pa još 10 minuta na 180°C. Šećer i vodu prokuvati pa premazati četkicom babku kako bi imala sjaj i slast okolo. Sačekati da se ohladi pa iseći.
Tagovi babka, čokolada, dezert
Sastojci
Testo
- 550 g brašna tip 400
- 100 g kristal šećera
- 10 g suvog kvasca
- 60 ml mlake vode
- 70 ml mlakog mleka Belkino
- 150 g putera, sobne temperature naseckanog na sitne kockice
- 3 jajeta
- rendana kora limuna
- prstohvat soli
Čokoladna pasta
- 50 g šećera u prahu
- 20 g kakao praha
- 150 g istopljene čokolade
- 120 g istopljenog putera
Sirup:
- 50 g šećera
- 50 ml vode
I još
- ulje za podmazivanje
- cimet (po želji)
- 50 g seckane čokolade
Pogledajte i…