Babka

Babka

Lako
1 hour 20 minutes

Sastojci

Testo

  • 550 g brašna tip 400
  • 100 g kristal šećera
  • 10 g suvog kvasca 
  • 60 ml mlake vode 
  • 70 ml mlakog mleka Belkino
  • 150 g putera, sobne temperature naseckanog na sitne kockice
  • 3 jajeta
  • rendana kora limuna
  • prstohvat soli

Čokoladna pasta

Sirup:

  • 50 g šećera
  • 50 ml vode

I još

  • Prvo pripremiti čokoladnu pastu. Istopiti puter i čokoladu pa dodati ostale sastojke. Dobro izmešati i ostaviti sa strane. Treba da se prohladi i stegne, da liči na gustu pastu. U činiju sipati brašno, šećer, kvasac, pa dodati vodu i mleko. Početi sa mešanjem, pa lagano dodati sve ostale sastojke. 
  • Testo lepo umesiti, pa prebaciti u činiju koju ste prethodno premazali uljem. Ostaviti testo da odmori najmanje sat vremena. Kad testo odmori, premesiti ga pa ga razvući na dimenzije 35-40cm x 30cm. Premazati pastom, posuti cimetom i komadićima seckane čokolade, pa uviti u rolat, zatim ga preseći po dužini (kao na slici), pa uviti u pletenicu i prebaciti u pleh za hleb.
  • Ostaviti da stoji nekih pola sata-sat, pa peći 30 minuta na 200°C, pa još 10 minuta na 180°C. Šećer i vodu prokuvati pa premazati četkicom babku kako bi imala sjaj i slast okolo. Sačekati da se ohladi pa iseći.
Tagovi babka, čokolada, dezert

Sastojci

Testo

  • 550 g brašna tip 400
  • 100 g kristal šećera
  • 10 g suvog kvasca 
  • 60 ml mlake vode 
  • 70 ml mlakog mleka Belkino
  • 150 g putera, sobne temperature naseckanog na sitne kockice
  • 3 jajeta
  • rendana kora limuna
  • prstohvat soli

Čokoladna pasta

Sirup:

  • 50 g šećera
  • 50 ml vode

I još


Pogledajte i…