Banoffee tart

Banoffee tart

Srednje
5 hours

Sastojci

  • 2 l mleka Belkino
  • 500 g kristal šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • 200 g mlevenog keksa
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • do 50ml mleka
  • 3 banane (naseckane na kolutove)
  • 125 ml slatke pavlake
  • 1 rebro čokolade (narendane)

  • Dulce de leche/karamel krema pripremate tako što skuvate sveže mleko Belkino (dok ne provri), pa u toplo mleko dodate šećer. Na srednjoj temperaturi lagano mešate dok se šećer ne otopi. Dodajte sodu bikarbonu i povremeno mešajte, polu poklopljeno, kontrolišući temperaturu. Morate naći temperaturu na kojoj mleko neće ključati, već će se na srednje tihoj vatri polako kuvati. Prejaka vatra će učiniti sos pretamnim, ali neće uticati na njegov ukus, tako da ako vam tamnija boja ne smeta, slobodno pojačajte temperaturu.
  • Prvih sat i po vremena možete povremeno mešati, dok u drugoj polovini kuvanja, morate biti bliže šporetu i češće mešati. Ceo proces bi trebao da bude gotov između 2 sata 30 minuta do 4 sata. Sve zavisi od temperature i količine. Sos je gotov kada se zgusne do željene gustine i redukuje u količini. Od početne količine biste trebali da dobijete oko 850 ml karamel krema. Proces možete završiti na 2 sata i 30 minuta ako želite sos da koristite kao sirup, jer će biti u tečnijem stanju, međutim kako nam za ovaj recept treba što gušći sos, do 4 sata kuvanja je neki minimum. Ukoliko nemate vremena za ovoliko kuvanja, ovaj recept možete pripremiti i sa kondenzovanim mlekom u konzervi koje se kuva u vodi.
  • Nakon što pripremite sos, šerpu sa sosom postavite u veću šerpu koju ste ispunili sa ledom i hladnom vodom, dodajte vanilu i mešajte sos, dok se ne prohladi pa ga ostavite sa strane.
  • Pomešajte mleveni keks, maslac i mleko, pa smesu utisnite u kalup za tart prečnika 22 cm. Koru zapecite, 5 minuta na 180 stepeni, pa ostavite da se prohladi sa strane.
  • Banane iseckajte na kolutiće pa ih poređajte na dno tarta ili ih ređajte preko sosa u dva reda pa ih utisnite prstom u sos. Bitno je da banana bude u sosu, kako ne bi dobila braon boju.
  • Umutite slatku pavlaku i poslužite je preko fila sa malo narendane čokolade. Služite kada se dobro prohladi.
Tagovi banana, banoffee, čokolada, dezert, karamel krema, mleveni keks, tart, vanila

Sastojci

  • 2 l mleka Belkino
  • 500 g kristal šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • 200 g mlevenog keksa
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • do 50ml mleka
  • 3 banane (naseckane na kolutove)
  • 125 ml slatke pavlake
  • 1 rebro čokolade (narendane)

Pogledajte i…