Karamel Frappuccino
Lako
10 minutes minutes
Sastojci
Sastojci za dve visoke čaše:
- 2 šolje jake crne kafe, ohlađene
- 2 šolje hladnog mleka Belkino
- 4 kašike karamel sirupa*
- 12 kocki leda
- 50 ml slatke pavlake
- 2 kašike otopljene čokolade**
- Malo karamelizovanih abdema za posip ili narendane čokolade, karamele
- Kafu i mleko staviti u blender pa dodati led i 2 kašike karamele. Sve dobro izblendati pa odložiti po strani.
- Čaše ukrasiti karamelom tako što ćete na dno sipati po kašiku karamele i mutilicom za nes kafu praviti šare po čaši tako što ćete je uroniti u karamelu na dnu i pokrenuti u vazduhu u čaši na par cm visine od dna i tako ponavljati dok ne dobijete nekoliko prstenova na čaši. Ukoliko nemate mutilicu, prosto pospite karamelu po ivicama da se sliva niz čašu. Ovaj korak je svakako čisto dekorativan, pa ga možete i preskočiti.
- Izblendanu mešavinu izlijte u dve visoke čaše, ukrasite od gore umućenom slatkom pavlakom pa pospite otopljenom čokoladom i karamelizovanim bademima. Postavite visoke slamčice i uživajte u osvežavajućem napitku.
- *Za domaći karamel sos - U malu šerpu sipati 200 g kristal šećera pa na tihoj vatri staviti da se lagano otapa bez mešanja. Kada se većina šećera otopila, drvenom varjačom povremeno mešati dok se šećer u potpunosti ne otopi. Dodati 45 g maslaca iseckanog na kockice pa mešati dok se i on ne otopi i sjedini sa šećerom. Pažljivo dodati 120 ml slatke pavlake i konstantno mešati. Pustiti da smesa vri jedan minut pa skinuti sa ringle i pustiti da se prohladi pa presuti u teglicu i držati na hladnom.
- **Za otopljenu čokoladu - otopiti u šerpici 50 g čokolade za kuvanje sa 50 ml slatke pavlake pa ostaviti po strani.
Tagovi bademi, čokolada, dezert, frappuccino, kafa, karamel, led
Sastojci
Sastojci za dve visoke čaše:
- 2 šolje jake crne kafe, ohlađene
- 2 šolje hladnog mleka Belkino
- 4 kašike karamel sirupa*
- 12 kocki leda
- 50 ml slatke pavlake
- 2 kašike otopljene čokolade**
- Malo karamelizovanih abdema za posip ili narendane čokolade, karamele
Pogledajte i…