Kolač sa kajsijama

Kolač sa kajsijama

Lako
1 hour

Sastojci

  • 600 g kajsija
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 180 g šećera
  • 200 g maslaca, sobne temperature
  • 1 vanilin šećer
  • narendana kora jednog limuna
  • 250 g speltinog ili običnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 40 g badem listića
  • 3 kašike džema od kajsije
  • 3 kašičice amaretto-a
  • šećer u prahu za posip

  • Zagrejati rernu na 180C. Iseći kajsije na pola i ukloniti koštice pa ostaviti sa strane.
  • Odvojiti žumanca od belanaca pa umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrsti šne i ostaviti sa strane.
  • Žumanca umutiti sa šećerom dok ne dobiju svetlu boju pa dodati maslac i mutiti dok se šećer ne otopi. Dodati vanilin šećer i limunovu koru pa kratko umutiti.
  • Prosejati brašno i prašak za pecivo pa sjediniti smesu i konačno dodati belanca pa sve zajedno pomešati (možete dodati i prvo belanca žumancima, pa posle brašno ukoliko vam je tako lakše).
  • Smesu izliti u kalup, koji ste prethodno nauljili ili obložili papirom za pečenje (min 23x33 cm, a može i malo veći). Kajsije poređati na površinu testa, ne morate ih utiskati, pa posuti bademe preko kajsija.
  • Kolač peći 35-40 minuta dok se testo ne ispeče. Ispečen kolač premazati mešavinom džema od kajsija i amaretto likera kako bi kajsije imale lepši ukus. Pre služenja kolač, isečen na kocke, posuti šećerom u prahu.
Tagovi bademi, dezert, džem, kajsije, kolač, liker, limun

Sastojci

  • 600 g kajsija
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 180 g šećera
  • 200 g maslaca, sobne temperature
  • 1 vanilin šećer
  • narendana kora jednog limuna
  • 250 g speltinog ili običnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 40 g badem listića
  • 3 kašike džema od kajsije
  • 3 kašičice amaretto-a
  • šećer u prahu za posip

Pogledajte i…