PerSu marketi

Pijani dimljeni šaran

Pijani dimljeni šaran

Lako
1 hour 30 minutes

Sastojci

  • do 1 kg dimljenog šarana ili 2-3 kg svežeg
  • par kašika ulja
  • 150 g sitno seckanog crnog luka
  • 80 g sitno seckane šargarepe
  • 4 čena belog luka, zgnječena
  • 300 g pirinča
  • 1 kašika soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 4 dl belog vina
  • 8 dl vode
  • šaka svežeg peršuna, sitno seckanog

  • Ukoliko ste kupili svežeg šarana, veoma jednostavno ga možete udimiti nedelju dana pred pripremu jela. Očistite ribu, odsečete joj glavu i presečete na pola po dužini, uz kičmu. Dobro je usolite, rukom pređete preko mesa sa svih strana i ostavite 24 sata u špajzu ili nekom drugom hladnom prostoru. Nakon tog perioda operite ribu od soli i okačite je da se prosuši. Kada se prosuši, okačite je u pušnici. Trebaće vam 3-4 dima, sa nekim danom praznine između, do 7 dana ukupno dimljenja.
  • Na ulju izdinstajte crni luk i šargarepu dok luk ne postane staklast. Dodajte beli luk i pirinač pa kratko prodinstajte dok pirinač ne postane sjajan. Dodajte so, biber, 2 dl vina i pola šake sitno seckanog svežeg peršuna. Kratko prodinstajte dok se sve ne sjedini, a vino ne evaporiše.
  • Pirinač izlijte u vatrostalnu posudu i ravnomerno rasporedite. Šarana položite preko i sve zalijte sa ostatkom vina i vode. Pecite 40-50 minuta na 220°C (dok sva tečnost ne ispari). Kako bi se pirinač dodatno skuvao, nakon pečenja, ostavite u vreloj isključenoj rerni još desetak minuta. Pospite sa ostatkom svežeg peršuna i poslužite sa pavlakom, ukoliko ne postite.
Tagovi dimljeno meso, posno, ručak, šaran

Sastojci

  • do 1 kg dimljenog šarana ili 2-3 kg svežeg
  • par kašika ulja
  • 150 g sitno seckanog crnog luka
  • 80 g sitno seckane šargarepe
  • 4 čena belog luka, zgnječena
  • 300 g pirinča
  • 1 kašika soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 4 dl belog vina
  • 8 dl vode
  • šaka svežeg peršuna, sitno seckanog

Pogledajte i…