![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2022/03/MG_7635a-scaled.jpg)
Posna žito torta
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/chef-hat.png)
Lako
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/Clock-Icon@1X.png)
1 hour hour
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/star-3.png)
5
Sastojci
- 400 g brašna TO!
- 20 g sode bikarbone
- 150 g smeđeg šećera
- 250 g meda
- 2.5 dl tamnog piva
- 200 g skuvanog žita
- 350 g šećera
- 350 g mlevenih oraha
- 1/2 kašike muskatnog oraščića
- 1/2 kašikice cimeta
- Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, smeđi šećer, med i tamno pivo, pa sjedinite spatulom dok ne dobijete homogenu smesu. Smesu izlijte u tri kalupa prečnika 22 cm (koja ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali maslacem). Pecite 15 minuta na 200°C, dok kora ne postane smeđe boje i krene blago da se odvaja od ivica. Kore prohladite do filovanja.
- Skuvano žito sameljite na mašini za meso, pa ostavite sa strane. U srednju šerpu sipajte 350 g šećera, 200 ml vode, kuvajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte žito (po potrebi dodatno usitnite ručnim blenderom) pa kuvajte dok ne provri. Konačno dodajte orahe i začine, promešajte pa sklonite sa vatre.
- Pripremljenim filom premažite kore, pa ukrasite mlevenim orasima. Preporučujemo da pre služenja, ostavite tortu da odstoji preko noći.
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/Separator@1X.png)
Tagovi cimet, dezert, med, muskantni oraščić, posna torta, tamno pivo, žito
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2021/02/Separator@1X.png)
Pogledajte i…