Posne sarme

Posne sarme

Srednje
2 hours

Sastojci

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 3 kašike ulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 1/2 šolje pirinča, prethodno ostavljenog u vodi
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • 1 kašika slatke paprike
  • ljute gruvane paprike po ukusu
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1/2 šolje pečenog jezdra suncokreta
  • par listića lovora
  • 1 čaša paradajz pelata

  • Razlistati glavicu kiselog kupusa i odstraniti središnji deo sa korenom. Svaki list preseći na pola ili ga ostaviti celog ukoliko želite veće sarme, samo odstranite nožem središnju žilu od korena pa ostavite kupus po strani.
  • U tiganju, na ulju izdinstajte sitno naseckani crni luk, dodajte oceđeni pirinač i dinstajte dok pirinač ne bude al dente, uz povremeno dodavanje vode. Konačno dodajte začine, promešajte i skinite sa ringle. Dodajte orahe i suncokret u smesu i ostavite da se blago prohladi.
  • Listove kupusa filujte sa nadevom i rolajte pažljivo umotavajući ivice. Ređajte sarme u dublju šerpu u koju ste prethodno postavili nekoliko listova kupusa na dno. Nakon što poređate sve sarmice (trebalo bi da ih dobijete 16 od ove smese), nalijte šerpu toplom vodom dok sve sarme ne zalijete i ubacite lovor među njih.
  • Preko sarmi postavite poslednji list kupusa i dobro ih ušuškajte kako bi što više ležale u tečnosti. Kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša sa stalnim dolivanjem vode. Pri kraju kuvanja, možete doliti jednu čašu paradajz pelata umesto vode i ostaviti da tečnost ispari do željene gustine. Služite toplo.
Tagovi posna sarma, posno, ručak, sarma

Sastojci

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 3 kašike ulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 1/2 šolje pirinča, prethodno ostavljenog u vodi
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • 1 kašika slatke paprike
  • ljute gruvane paprike po ukusu
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1/2 šolje pečenog jezdra suncokreta
  • par listića lovora
  • 1 čaša paradajz pelata

Pogledajte i…