Prevrnuta torta sa jabukama i orasima
Lako
3 hours hours
Sastojci
- 4 jabuke, oljuštene i iseckane na kolutove širine 1 cm
- 1 kašičica cimet
- 1 kašičica vanilin šećera
- 4 kašike smeđeg šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 50 g maslaca, naseckanog na listiće
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 75 g šećera
- 50 g mlevenih oraha
- 30 g brašna
- 6 g praška za pecivo
- 150 ml hladnog mleka Belkino
- 75 g šlaga
- Upalite rernu na 180C. Jabuke (oljuštene i iseckane) poređajte u kalup prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje, pa ih pospite sa mešavinom cimeta, vanilin šećera i smeđeg šećera. Orahe pospite preko, ravnomerno, pa izravnajte površinu. Preko oraha poređajte maslac pa stavite jabuke da se peku 25 minuta na 180C.
- Razdvojite belanca od žumanaca. U belanca dodajte prstohvat soli pa ih penasto umutite. Postepeno dodajte šećer, dok ne dobijete čvrst šam, pa ubacite žumanca (jedno po jedno) i mešajte laganim pokretima mešalicom.
- Postepeno dodajte orahe, zatim brašno i prašak za pecivo, pa ih lagano sjedinite. Ovako sjedinjenu smesu izlijte u kalup, preko jabuka i oraha, i dobro izravnajte fil. Stavite da se peče 20 minuta na 180C. Kada se kora blago podigne i dobije blago smeđu nijansu ,izvadite je napolje i dobro prohladite (par sati).
- Mikserom umutite mleko i šlag, dok ne dobijete željenu gustinu, pa premažite tortu da svih strana. Ukrasite mlevenim ili krupno seckanim orasima i dobro prohladite pred služenje.
Tagovi cimet, jabuke, jaja, maslac, mleko, orasi, šlag, torta
Sastojci
- 4 jabuke, oljuštene i iseckane na kolutove širine 1 cm
- 1 kašičica cimet
- 1 kašičica vanilin šećera
- 4 kašike smeđeg šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 50 g maslaca, naseckanog na listiće
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 75 g šećera
- 50 g mlevenih oraha
- 30 g brašna
- 6 g praška za pecivo
- 150 ml hladnog mleka Belkino
- 75 g šlaga