Rižoto sa prazilukom
Lako
1 hour hour
Sastojci
Za 4 porcije:
- 75 g maslaca
- 2 praziluk, iseckana na kolutove
- 1 manji luk, sitno naseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 300 g pirinča
- 220 ml belog vina
- 1 l povrtne ili kokošije supe
- 50 g rendanog parmezana + za posipanje
- so i biber po ukusu
- Otopiti 50 g maslaca u većem tiganju pa izdinstati luk i praziluk dok ne omekšaju. Dodati beli luk i kratko prodinstati. Dodati pirinač i dinstati dok ne postane transparentne boje. Podliti belim vinom i dinstati par minuta dok alkohol ne evaporiše. Ulivati malo po malo supe i mešati dok se pirinač ne skuva (30-40 minuta). Kada pirinač upije jednu količinu supe, dodati sledeću i tako ponovaljati dok se nepotroši supa, a pirinač ne skuva. Dodati ostatak maslaca i parmezan i dobro sjediniti. Začiniti sa soli i biberom po ukusu i služiti toplo uz malo parmezana.
Tagovi belo vino, parmezan, pirinač, praziluk, rižoto, ručak, večera
Pogledajte i…