Šnenokle
Lako
1 hour hour
Sastojci
- 50 g sitno seckanih badema
- 100 g šećera
- 50 ml vode
- 2 jajeta
- Prstohvat soli
- 4 kašike šećera
- 500 ml mleka TO!
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike brašna
- Zagrejati rernu na 180°C pa poređati bademe u pleh. Kratko ih istostirati da dobiju zlatnu boju, do 8 minuta, pa ih ostaviti sa strane.
- U šerpi zagrejati šećer i vodu, povremeno mešati dok se ne karamelizuje i dobije boju tamniju od meda (10 minuta kuvanja). Preliti karamel preko badema i ostaviti sa strane da se ohladi.
- Odvojiti belanca od žumanaca pa umutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne zapene i onda dodati 2 kašike šećera i mutiti dok ne dobijete čvrsti i sjajni šam.
- Zagrejati mleko, u većoj šerpi, dok ne krene da izlazi para pa spuštati po 3 kašike umućenih belanaca u jednoj turi (celu smesu podelite na 6 delova). Kuvati 2 minuta po strani, pa sa dve plastične spatule okrenuti na drugu stranu i kuvati i sa druge strane takođe 2 minuta. Izvaditi belanca napolje i ostaviti ih na tacni ili ih odmah rasporediti u čaše za služenje. Očistiti mleko od pene i nečistoća pa ga skloniti na kratko sa vatre.
- Umutiti žumanca sa ostatkom šećera i vanilin šećerom dok ne dobiju svetliju boju pa dodati brašno i umutiti. Dodati par kašika toplog mleka i opet sve dobro umutiti.
- Vratiti šerpu sa mlekom na šporet pa dodavati žumanca u tankom mlazu uz neprestano mućenjem, dok se fil blago ne zgusne. Rasporediti fil po čašama za služenje pa izmrviti karamel sa bademima preko i poslužiti.
Tagovi bademi, kiselo mleko, šnenokle
Pogledajte i…