Torta Moskva šnit

Torta Moskva šnit

Teško
1 hour 30 minutes

Sastojci

Za koru:

  • 8 belanaca
  • Prstohvat soli
  • 120 g šećera
  • 30 g mlevenog keksa
  • 30 g brašna
  • 120 g mlevenih, pečenih, blanširanih badema

Voće:

  • 200 g oceđenog ananasa, sitno iseckanog
  • 200 g oceđenih višanja

Za fil od žumanaca:

  • 10 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Za italijanski šam:

  • 2 belanca
  • Prstohvat soli
  • 2 kašike šećera
  • 50 g šećera
  • 40 ml vode

Zazavršni fil:

  • 350 g maslaca sobne temperature
  • 30 g mlevenih, pečenih, blanširanih badema

Za dekoraciju:

  • 150 g tostiranih listića badema

  • Zagrejte rernu na 180°C.
  • Umutite belanca sa prstohvatom soli dok se ne zapene. Postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte mleveni keks, brašno i mlevene bademe, pa sve lagano sjedinite spatulom.
  • Tepsiju dimenzija 40×30 cm obložite papirom za pečenje. Rasporedite pripremljenu smesu ravnomerno od ivice do ivice i poravnajte spatulom. Pecite koru 20 minuta. Nakon toga isključite rernu, ostavite vrata poluotvorena i ostavite da se kora hladi još 30 minuta. Zatim je izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.
  • Ananas kratko prokuvajte na srednjoj temperaturi, oko 5 minuta, kako bi torta duže trajala. Ostavite ga na ubrusu da se dodatni sok ocedi. Isti postupak ponovite i sa višnjama.
  • Za fil od žumanaca, stavite vodu da proključa u šerpi na srednjoj temperaturi. U staklenoj posudi koja odgovara veličini šerpe umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne posvetle. Posudu stavite iznad pare (neka ne dodiruje vodu) i nastavite da mutite mikserom na nižoj brzini oko 15 minuta, dok se smesa ne zgusne i termički obradi (do oko 70°C). Ostavite fil sa strane da se ohladi.
  • Za italijanski šam, umutite belanca sa prstohvatom soli dok se ne zapene, zatim postepeno dodajte 2 kašike šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U drugoj šerpici kuvajte 50 g šećera sa 40 ml vode na srednjoj temperaturi oko 4 minuta, dok se ne pojave sitni mehurići. Polako ulivajte sirup u sneg od belanaca, neprestano muteći, dok se sve lepo ne sjedini.
  • U posebnoj posudi penasto umutite maslac sobne temperature. Dodajte pripremljeni fil od žumanaca i italijanski šam, pa sve dobro sjedinite mikserom. Ostavite fil sa strane. Koru izvadite iz pleha i isecite je na četiri jednake trake širine po 10 cm. Pažljivo uklonite papir za pečenje.
  • Na tacnu stavite prvu koru, premažite je sa oko 100 g fila, rasporedite ananas, pa premažite još 100 g fila. Postavite drugu koru, premažite sa 100 g fila, rasporedite višnje, pa ponovo 100 g fila. Na treću koru rasporedite mešavinu od 200 g fila i 30 g mlevenih badema. Prekrijte četvrtom korom i premažite preostalim filom u tankom sloju, ravnomerno po celoj torti i ivicama.
  • Tortu pospite tostiranim listićima badema u bogatom sloju. Po želji, ovaj korak možete ostaviti za kasnije – prvo iseći tortu na šnite, pa ih posuti bademima.
  • Tortu ostavite da se hladi u frižideru preko noći.
Tagovi ananas, bademi, kremasti dezert, mleveni keks, moskva šnit, svečana trpeza, višnje, voćna torta

Sastojci

Za koru:

  • 8 belanaca
  • Prstohvat soli
  • 120 g šećera
  • 30 g mlevenog keksa
  • 30 g brašna
  • 120 g mlevenih, pečenih, blanširanih badema

Voće:

  • 200 g oceđenog ananasa, sitno iseckanog
  • 200 g oceđenih višanja

Za fil od žumanaca:

  • 10 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Za italijanski šam:

  • 2 belanca
  • Prstohvat soli
  • 2 kašike šećera
  • 50 g šećera
  • 40 ml vode

Zazavršni fil:

  • 350 g maslaca sobne temperature
  • 30 g mlevenih, pečenih, blanširanih badema

Za dekoraciju:

  • 150 g tostiranih listića badema

Pogledajte i…