Torta Pčelin ubod

Torta Pčelin ubod

Srednje
4 hours

Sastojci

  • 60 ml toplog mleka Belkino
  • 1 ½ kašičica suvog kvasca
  • 1 kašika meda ili šećera
  • 300 g brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 umućena jajeta
  • 120 g maslaca sobne temperature iseckanog na kockice
  • 60 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 90 g meda PerSu
  • Prstohvat soli
  • 50 g badem listića
  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 5 kašika gustina
  • 300 ml mleka Belkino
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

  • U posudici aktivirati kvasac sa toplim mlekom i medom dok ne dobije balončiće na površini. Dodati kvasac u posudu za mućenje pa dodati brašno, šećer i so i krenuti sa mućenjem smese sa dodatkom za testo. Krenuti sa postepenim dodavanjem jaja pa pustiti da mikser muti testo dok ne postane elastično i sjajno (5 minuta). Potom krenuti sa postepenim dodavanjem maslaca, kocku po kocku dok se prethodna kocka ne sjedini sa testom (nekih 5 minuta ukupno).
  • Premesiti testo kratko na pobrašnjenoj površini pa ga odložiti u čistu posudu (blago nauljenu) da odmara dok se ne udvostruči u veličini. Posudu pokriti i ostaviti na toplo mesto nekih 2 sata.
  • Prsten za pečenje otvoriti na 18 cm prečnika pa ga staviti u pleh. Ispod prstena staviti alu foliju i preko papir za pečenje. Papir za pečenje uviti oko prstena, pa preko njega uviti i foliju.
  • Testo kada se dupliralo u dimenziji prebaciti u prsten, koji ste prethodno premazali uljem iznutra, i rukama ga oblikovati od ivice do ivice. Ostaviti testo da raste u prstenu još pola sata pokriveno i na toplom mestu.
  • Zagrejati rernu na 190°C. U međuvremenu u šerpici skuvati maslac, šećer, med i so dok ne proključaju. Dodati bademe i dobro sjediniti pa preliti preko testa u prstenu 2/3 smese. Staviti testo da se peče 25-30 minuta. Nakon 20 minuta pečenja, pazite na boju, možda ćete morati da prekrijete alu folijom poslednjih 10 minuta kako vam bademi ne bi izgoreli.
  • Izvaditi koru napolje i prohladiti je u prstenu 10-20 minuta, pa nakon toga izvaditi koru iz prstena (ne smete je vaditi odmah po pečenju, jer je med još uvek topao i iscureo bi sav napolje). Ostaviti koru da se skroz ohladi dok pripremate fil.
  • Žumance umutiti sa šećerom dok ne dobiju svetliju boju. Dodati im gustin i ponovo umutiti sve zajedno. Zagreajti mleko tik pred ključanje pa mu dodati vanilu i promešati. U tankom mlazu sipati mleko u jaja i neprestano mutiti. Vratiti smesu u šerpu i kuvati sa žicom za mućenje dok se fil ne zgusne i proključa. Prekriti fil folijom i ostaviti ga da se hladi.
  • Nakon što se kora prohladia iseći je na pola pa nafilovati kremom i preliti ostatkom meda i badema (ukoliko se smesa ohladila, samo je kratko podgrejte dok ne postane tečna) pa postaviti gornju koru preko svega. Tortu dobro ohladite pred služenja.
Tagovi bademi, med, torta, vanila

Sastojci

  • 60 ml toplog mleka Belkino
  • 1 ½ kašičica suvog kvasca
  • 1 kašika meda ili šećera
  • 300 g brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 umućena jajeta
  • 120 g maslaca sobne temperature iseckanog na kockice
  • 60 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 90 g meda PerSu
  • Prstohvat soli
  • 50 g badem listića
  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 5 kašika gustina
  • 300 ml mleka Belkino
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Pogledajte i…