Kroasani sa džemom od kajsija
Lako
1 hour hour
5
Sastojci
- 25 g svežeg kvasca
- 125 ml mlakog mleka Belkino
- 125 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 500 g brašna
- 50 g šećera
- 10 g soli
- 300 g maslaca
- džem od kajsije za fil
- jaje za premazivanje
- Izmrviti kvasac u mešavinu mleka i vode, dodati šećer i ostaviti par minuta dok se ne aktivira. Umesiti testo od kvasca, brašna, šećera i soli dok ne postane meko pa ostaviti na toplom da se duplira u veličini. Nakon što se dupliralo ostaviti u frižider da se hladi.
- Maslac u međuvremenu iseći po dužini na 2 pravougaonika pa ih poređati jedne do drugih u papir za pečenje ili kesu i oklagijom ih mesiti dok se ne spoje međusobno i dobijete novu kocku/pravougaonik od maslaca (debljina ove kocke od maslaca bi trebala da bude oko 0.5 cm) i ostavite je u frižider da se hladi 1 sat. Izvadite ohlađeno testo i oklagijom na pobrašnjenoj površini ga istanjite u pravougaoni oblik (jednake debljine i širine kao kocka od maslaca).
- Na jednu polovinu testa stavite ohlađeni komad maslaca pa ga preklopite sa drugom polovinom. Oklagijom lagano utisnite testo prvo pa ga razvlačite polako u prvobitnu dimenziju (pravougani oblik). Potom ga preklopite ponovo, tako što ćete levu 1/3 testa preklopiti preko sredine, pa desnu 1/3 testa preklopiti preko celog testa.
- Testo ponovo razviti oklagijom u prvobitni pravougaonik pa ga opet isto preklopiti, uviti u foliju i ostaviti u frižider a hlađenje 1h. Nakon toga ponoviti postupak sa razvlačenjem i preklapanjem pa ponovo ostaviti u frižider na hlađenje 1 sat. Ponovo razvući testo u pravougaonik pa ga iseći na trougliće od jedne do druge strane (po širini).
- Dobijene trougliće nežno razvući rukama, nafilovati po želji i urolati od šireg dela ka užem. Premazati razmućenim jajetom sa svih strana pa ostaviti na toplom 1-2 sata da porastu. Kada zatresete tepsiju, trebali bi da se mrdaju i da budu jako osetljivi na dodir, tada su spremni za pečenje.
- Premažite ih ponovo jajetom pred pečenje i pecite ih u dobro zagrejanoj rerni na 200°C do 20 minuta. Primetićete da su gotovi kada dobiju zlatnu boju od pečenja.
Tagovi dezert, džem, kroasani, mleko
Sastojci
- 25 g svežeg kvasca
- 125 ml mlakog mleka Belkino
- 125 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 500 g brašna
- 50 g šećera
- 10 g soli
- 300 g maslaca
- džem od kajsije za fil
- jaje za premazivanje
Pogledajte i…