Vasina torta

Vasina torta

Teško
2 hours 30 minutes

Sastojci

Kora:

  • 5 belanaca
  • prstohvat soli
  • 5 kašika šećera
  • 5 žumanaca
  • 1 kašika brašna
  • 5 kašika mlevenih badema
  • sok od polovine narandže

Fil

  • 125 ml mleka Belkino
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 100 g otopljene čokolade
  • rendana kora jedne narandže
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • sok od druge polovine narandže

Šam

  • 200 g šećera
  • 150 ml vode
  • 4 belanca
  • prstohvat soli
  • kandirana kora od narandže za posipanje

Kora

  • Pripremiti koru tako što ćete umutiti belanca sa malo soli dok se ne zapene, potom krenite sa dodavanjem šećera kašiku po kašiku pa mutite dok ne dobijete čvrsti šne (koji se ne pomera kada izokrenete posudu naopako). Krenite sa dodavanjem žumanaca jedan po jedan i čim se sjedine odložite mikser i ručno umešajte laganim pokretima spatulom suve sastojke (brašno i bademe).
  • Što manje mešajte, dakle čim sjedinite sastojke prebacite smesu u kalup (24 cm prečnika), obložen papirom za pečenje sa donje strane, premazan maslacem i brašnom po ivicama. Pecite na 180°C od 20-25 minuta dok se kora ne odvoji od ivica (u toku pečenja će se podići, pa će se spuštati čim je budete izvadili iz rerne).
  • Koru ostavite da se ohladi nekih 20 minuta pa je odvojite od ivica, uklonite papir od dole, vratite koru u pleh pa je izbockajte viljuškom i prelite sokom od polovine narandže i ostavite u frižideru.

Fil

  • Za fil ugrejte mleko, šećer i vanil šećer u manjoj šerpi do ključanja pa dodajte mlevene orahe, dobro promešajte i ostavite po strani da se hladi. Umutite 4 žumanaca sa 4 kašike šećera u metalnoj posudi dok ne pobele pa ih stavite iznad šerpe sa ključalom vodom i mešajte dok se smesa ne zgusne, par minuta i ostavite ih po strani da se prohlade. Otopite čokoladu u koju ćete dodati rendanu koru jedne narandže pa je stavite po strani na toplo.
  • Umutite maslac mikserom dok ne postane penast i dodajte žumanca i dobro umutite. Dodajte potom mleko sa orasima i sjedinite sve. Konačno dodajte čokoladu i sok od polovine narandže, dobro sve izmešajte i krenite sa filovanjem kore. Ako vam je lakše možete filovati sa korom u kalupu ili možete izvaditi koru iz kalupa na tanjir i direktno na njemu filovati. Završite tako što ćete premazati i ivice torte i tako sakriti sve eventualne bore od dizanja/padanja kore. Ostavite tortu u frižideru do daljnjeg.

Šam

  • Za šam prvo pripremite sirup tako što ćete u manjoj šerpi kuvati 200 g šećera sa 150 ml vode dok smesa ne postane sirupasta (15 minuta otprilike). Primetićete da je gotovo kada smesa ključajući ima male staklaste balončiće i kada procedite kašikom smesom, ona teže pada, kao sirup.
  • Dok se sirup kuva umutite 4 belanaca sa prstohvatom soli pa mutite dok ne dobijete čvrsti šam. Polako dodavajte malo po malo sirupa u šam, neprestano muteći mikserom. Mutite dok ne dobijete čvrst i sjajan šam. Ovaj poslednji korak možete takođe raditi na pari. Ukrasite šamom tortu kako god želite, mi smo špricem ukrašavali samo od gore, dok vi možete ukrasiti i sa strane. Brenerom sam "spržila" šam i posula sa kandiranom korom od narandže.
Tagovi dezert, klasik, torta, tradicija

Sastojci

Kora:

  • 5 belanaca
  • prstohvat soli
  • 5 kašika šećera
  • 5 žumanaca
  • 1 kašika brašna
  • 5 kašika mlevenih badema
  • sok od polovine narandže

Fil

  • 125 ml mleka Belkino
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 100 g otopljene čokolade
  • rendana kora jedne narandže
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • sok od druge polovine narandže

Šam

  • 200 g šećera
  • 150 ml vode
  • 4 belanca
  • prstohvat soli
  • kandirana kora od narandže za posipanje

Pogledajte i…