Grčka musaka

Grčka musaka

Srednje
2 hours 30 minutes
5

Sastojci

  • 800 g krompira
  • 600 g patlidžana
  • 400 g tikvica
  • so i ulje za posipanje
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 200 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 800 g mlevene junetine
  • 1.5 kašičica cimeta
  • 1 kašika majčine dušice i peršuna
  • so i biber po ukusu
  • 120 ml crvenog vina
  • 600 ml pasiranog paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 750 ml mleka Belkino
  • 2 žumanceta
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica muskatnog oraščića
  • 150 g rendanog pizza sira Belkino

  • Oljuštite krompir i iseckajte ga na kolutove. Poređajte ga na dno dubljeg pekača ili u pleh, prelijte uljem, začinite solju pa pecite 20 minuta na 170°C. U međuvremenu naseckajte patlidžan na kolutove, posolite ga i ostavite po strani. Nakon 20 minuta pečenja krompira poređajte preko njega patlidžan, prelijte uljem i pecite još 20 minuta. Konačno naseckajte tikvice, poređajte ih preko patlidžana i pecite 20 minuta. Izvadite pleh/pekač sa povrćem i ostavite po strani.
  • Dok spremate povrće u rerni, pripremite fil. Na maslinovom ulju izdinstajte crni luk pa mu dodajte sitno naseckani beli luk. Čim zamiriše, dodajte meso i dinstajte dok ne bude pečeno pa dodajte začine (so, biber, cimet, majčinu dušicu i peršun) i vino. Kuvajte dok alkohol ne ispari pa dodajte pasirani paradajz i šećer. Krčkajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući dok se fil ne zgusne (dok sva tečnost ne ispari) nekih 40 minuta pa ga ostavite po strani.
  • Pripremite bešamel sos, tako što ćete u šerpi na srednjoj temperaturi otopiti maslac i dodati brašno. Mešajte dok se ne spoje i dok se brašno ne ugreje blago. Potom krenite sa postepenim dodavanjem mleka (3 do 4 dodavanja) sa neprestanim mešanjem. Kako se smesa zgusne, dodajte sledeću turu mleka dok konačno ne utrošite svih 750 ml mleka. Kada smesa krene da se zgušnjava, dodajte u nju žumanca i polovinu rendanog sira, pa mešajte par minuta dok se ne ukuvaju i smesa konačno zgusne kao puding. Potom, dodajte začine i dobro promešajte. Jedan deo bešamela (5 kašika otprilike ili više) dodajte filu i promešajte ga dobro. Fil konačno prespite u pekač preko povrća. Ostatak sosa izlijte preko fila i ravnomerno ga rasporedite. Preko dodajte drugu polovinu sira i stavite u rernu da se zapeče na 200°C nekih 30 minuta. Pečeno je kada bešamel i sir postanu tamno smeđe boje.
Tagovi crno vino, francuska supa od luka, grčka, krompir, musaka, pasirani paradajz, patlidžan, pizza sir, ručak, tikvice, večera

Sastojci

  • 800 g krompira
  • 600 g patlidžana
  • 400 g tikvica
  • so i ulje za posipanje
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 200 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 800 g mlevene junetine
  • 1.5 kašičica cimeta
  • 1 kašika majčine dušice i peršuna
  • so i biber po ukusu
  • 120 ml crvenog vina
  • 600 ml pasiranog paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 750 ml mleka Belkino
  • 2 žumanceta
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica muskatnog oraščića
  • 150 g rendanog pizza sira Belkino

Pogledajte i…