Pita sa jabukama
Lako
3 hours hours
Sastojci
- 320 g brašna
- 180 g maslaca seckanog na kockice
- prstohvat soli
- 3-4 jabuke iseckane na kockice
- 100 g smeđeg šećera
- 75 g seckanog lešnika
- 1 kašika cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog muskantno oraščića
- 1/4 kašičice mlevenog đumbira
- Umesite prhko testo od brašna, maslaca i soli, uz postepeno dodavanje vode. Testo podelite na dva jednaka dela, umotajte u foliju, pa ostavite u frižider na par sati. Jednu polovinu testa istanjite oklagijom i ubacite u kalup prečnika 25 cm. Jabuke oljuštite, isecite na kockice, pa ih pomešajte sa šećerom, lešnikom i začinom. Drugu polovinu testa istanjite oklagijom i isecite na trakice.
- Jabuke prebacite u kalup sa testom pa preko poređajte trakice, naizmenično ih preplićući. Višak testa odsecite, prstima utisnite rubove i prebrišite ih vodom. Pitu pecite 50 minuta na 190°C, uz neprestano nadgledanje. Po želji možete posuti malo smeđeg šećera preko pite kako bi dobila lepšu boju tokom pečenja.
Tagovi cimet, jabuke, lešnik, muskantni oraščić, pita, đumbir
Pogledajte i…